Wykonanie
Po długiej nieobecności spowodowanej nadmiarem obowiązków i nauki, wracam z
czekoladową bombą kaloryczną! Już od dłuższego czasu "chodził" za mną smak mocno
czekoladowego, wilgotnego, rozpływającego się w ustach ciasta :-) Po przeanalizowaniu dostępnych w
sieci i literaturze przepisów, zdecydowałam się na ten opublikowany na stronie małej
cukierenki . Efekt zaspokoił moje oczekiwania i z pewnością to ciasto nie raz zawita w moim piekarniku.Składniki:Ciasto:250g
masła250g
gorzkiej czekolady (np . Wedla) połamanej na kawałki2 łyżki
kawy rozpuszczalnej (ja przygotowałam w kawiarce i wlałam 3 łyżki)180ml gorącej
wody300g
mąki1,5 łyżeczki
sody0,5 łyżeczki
proszku do pieczenia60g ciemnego
kakao180g
cukru4
jajka lekko ubite widelcem2 łyżki
oleju120ml
maślanki lub
jogurtu (u mnie
jogurt)Polewa:150g
gorzkiej czekolady150g
masłaWyko n anie:Do rondelka włożyć pokrojone na kawałki
masło,
czekoladę, dodać
kawę i wlać 180ml gorącej
wody. Podgrzewać na małym ogniu mieszając, aż składniki się roztopią i połączą w jednolitą masę, zdjąć z ognia. D o miski wsypać
mąkę,
kakao,
cukier,
sodę,
proszek do pieczenia i wymieszać. Do
mąki dodać
jajka,
olej,
maślankę i 3-4
razy zmieszać łyżką. Stopniowo wlewać masę
czekoladową, mieszając łyżką, aż składniki się połączą. Ciasto wylać na posmarowaną tłuszczem i posypaną
mąką okrągłą formę o średnicy ok. 24cm. Wstawić do nagrzanego na 170st piekarnika na najniższy poziom, przy funkcji "góra-dół" i piec przez 60 - 75minut.Do rondelka o grubym dnie włożyć
masło i połamaną
gorzką czekoladę, podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając, aż powstanie jednolita masa. Odstawić na 10-15 minut do przestygnięcia. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasta polewamy je polewą (wypełniając powstałe najprawdopodobniej pęknięcia).