ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z cukinią

Ciasto czekoladowe z cukinią

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj przepis na, moim zdaniem, bardzo dobre ciasto czekoladowe.
Pomysł na to ciasto znalazłam, wiele lat temu, na stronie Moje Wypieki .
Od tego czasu ciasto czekoladowe z cukinią gości na stałe w mojej letniej kuchni.
Jest mięciutkie, puszyste i zgodnie z obietnicą bardzo czekoladowe. A dzięki cukinii cudownie wilgotne.
Zapraszam na ciasto czekoladowe z cukinią.
Dla tego ciasta kupiłam wagę kuchenną. Było tego warte :)
Składniki na ciasto:
340 g obranej, startej i odciśniętej cukinii
300 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
łyżeczka cukru waniliowego
60 g kakao
115 g miękkiego masła
pół szklanki oleju
250 g cukru
2 duże jajka
pół szklanki jogurtu naturalnego
pół posiekanej gorzkiej czekolady
Składniki polewy czekoladowej:
100 g gorzkiej czekolady
40 g masła
Wykonanie:
Cukinię obieramy, ścieramy na dużych oczkach i po około 30 minutach odciskamy z soku. Dopiero tak przygotowaną cukinię ważymy. W czasie tych 30 minut przygotowujemy pozostałe składniki na ciasto.
Do małej miski wsypujemy: mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier waniliowy, kakao i wszystko mieszamy.
W dużej misce, w której będziemy przygotowywać całe ciasto, miksujemy masło na jasną puszystą masę.
Następnie do masła, ciągle miksując, dolewamy stopniowo olej.
Ciągle miksując dodajemy kolejno cukier i jajka.
Całość miksujemy jeszcze około 3 minuty. Masa zrobi się puszysta i dość gęsta.
Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy naprzemiennie w 2 - 3 porcjach jogurt i składniki sypkie z małej miski. Miksujemy krótko, tylko do momentu połączenia się składników.
Na końcu dodajemy cukinię i posiekaną czekoladę i całość mieszamy łyżką.
Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia średniej wielkości blachę. Moja ma wymiary 24 x 40 cm.
Pieczemy 50 minut w 160 stopniach (piekarnik z termoobiegiem). Musimy uzyskać efekt tzw. suchego patyczka.
Gdy ciasto ostygnie, wykonujemy polewę czekoladową.
Na patelnię wkładamy masło oraz czekoladę i lekko razem podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej masy. Polewę rozsmarowujemy na cieście łyżką.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/08/ciasto-czekoladowe-z-cukinia.html