Wykonanie
Dzisiaj przepis na, moim zdaniem, bardzo dobre ciasto
czekoladowe.Pomysł na to ciasto znalazłam, wiele lat temu, na stronie Moje Wypieki .Od tego czasu ciasto
czekoladowe z
cukinią gości na stałe w mojej letniej kuchni.Jest mięciutkie, puszyste i zgodnie z obietnicą bardzo
czekoladowe. A dzięki
cukinii cudownie wilgotne.Zapraszam na ciasto
czekoladowe z
cukinią.Dla tego ciasta kupiłam wagę kuchenną. Było tego warte :)
Składniki na ciasto:340 g obranej, startej i odciśniętej
cukinii300 g
mąki1 łyżeczka
sody oczyszczonej1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaszczypta
soliłyżeczka
cukru waniliowego60 g
kakao115 g miękkiego
masłapół szklanki
oleju250 g
cukru2 duże
jajkapół szklanki
jogurtu naturalnegopół posiekanej
gorzkiej czekoladySkładniki
polewy czekoladowej:100 g
gorzkiej czekolady40 g
masłaWykonanie:
Cukinię obieramy, ścieramy na dużych oczkach i po około 30 minutach odciskamy z soku. Dopiero tak przygotowaną
cukinię ważymy. W czasie tych 30 minut przygotowujemy pozostałe składniki na ciasto.Do małej miski wsypujemy:
mąkę,
sodę,
proszek do pieczenia,
sól,
cukier waniliowy,
kakao i wszystko mieszamy.W dużej misce, w której będziemy przygotowywać całe ciasto, miksujemy
masło na jasną puszystą masę.Następnie do
masła, ciągle miksując, dolewamy stopniowo
olej.Ciągle miksując dodajemy kolejno
cukier i
jajka.Całość miksujemy jeszcze około 3 minuty. Masa
zrobi się puszysta i dość gęsta.Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy naprzemiennie w 2 - 3 porcjach
jogurt i składniki sypkie z małej miski. Miksujemy krótko, tylko do momentu połączenia się składników.Na końcu dodajemy
cukinię i posiekaną
czekoladę i całość mieszamy łyżką.Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia średniej wielkości blachę. Moja ma wymiary 24 x 40 cm.Pieczemy 50 minut w 160 stopniach (piekarnik z termoobiegiem). Musimy uzyskać efekt tzw. suchego patyczka.Gdy ciasto ostygnie, wykonujemy
polewę czekoladową.Na patelnię wkładamy
masło oraz
czekoladę i lekko razem podgrzewamy, co jakiś czas mieszając. Całość podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się
czekolady i uzyskania jednolitej masy. Polewę rozsmarowujemy na cieście łyżką.Smacznego :)