Wykonanie
Wilgotne bardzo smaczne ciacho.Ciasto na blachę o wymiarach 23 x 23 cm.Przepis pochodzi od
Magdy .Składniki:350 g startego
kabaczka100 ml
oleju100 g miękkiego
masła230 g
cukru1 łyżeczka
sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki
proszku do pieczeniaaromat waniliowy2
jajka100 ml
jogurtu naturalnego300 g
mąki60 g
kakao70 g
gorzkiej czekoladySkładniki na polewę:2 łyżki
masła4 łyżki
cukru2 łyżki
kakao2 łyżki kwaśnej
śmietanyWykonanie:
Kabaczka ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach.Bardzo ważne aby wyciąć w środku
cukinii gąbczastą część.Jeśli
cukinia jest mała, najlepiej przekroić ją na pół,
potem każdą z połówek znów na pół i w ten sposób łyżeczką wydłubać ziarenka i gąbczasty fragment.Odstawiamy aby dodać go na końcu.Najpierw
masło miksujemy na gładką masę.Dodajemy
olej i miksujemy do momentu połączenia składników. Następnie dodajemy
cukier, proszek,
sodę i aromat. Całość znów miksujemy. Dodajemy
jajka i miksujemy.
Mąkę dosypujemy na przemian z
jogurtem naturalnym. Na końcu dodajemy
kakao i posiekaną
czekoladę. Kiedy masa będzie już wymieszana dodajemy
kabaczka. Całość mieszamy.Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min w 160st.C.Do przygotowania polewy wykorzystujemy składniki podane powyżej.Rozpuszczamy
masło w garnuszku, dodajemy
cukier,
kakao i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy 2 łyżki
śmietany i mieszamy całość. Po kilku minutach polewamy nią ciasto.