ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z kabaczkiem

Ciasto czekoladowe z kabaczkiem

nazwa

Wykonanie

Wilgotne bardzo smaczne ciacho.
Ciasto na blachę o wymiarach 23 x 23 cm.
Przepis pochodzi od Magdy .
Składniki:
350 g startego kabaczka
100 ml oleju
100 g miękkiego masła
230 g cukru
1 łyżeczka sody oczyszczonej i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
aromat waniliowy
2 jajka
100 ml jogurtu naturalnego
300 g mąki
60 g kakao
70 g gorzkiej czekolady
Składniki na polewę:
2 łyżki masła
4 łyżki cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki kwaśnej śmietany
Wykonanie:
Kabaczka ze skórką ścieramy na tarce o grubych oczkach.Bardzo ważne aby wyciąć w środku cukinii gąbczastą część.Jeśli cukinia jest mała, najlepiej przekroić ją na pół, potem każdą z połówek znów na pół i w ten sposób łyżeczką wydłubać ziarenka i gąbczasty fragment.
Odstawiamy aby dodać go na końcu.
Najpierw masło miksujemy na gładką masę.Dodajemy olej i miksujemy do momentu połączenia składników. Następnie dodajemy cukier, proszek, sodę i aromat. Całość znów miksujemy. Dodajemy jajka i miksujemy. Mąkę dosypujemy na przemian z jogurtem naturalnym. Na końcu dodajemy kakao i posiekaną czekoladę. Kiedy masa będzie już wymieszana dodajemy kabaczka. Całość mieszamy.
Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 min w 160st.C.
Do przygotowania polewy wykorzystujemy składniki podane powyżej.
Rozpuszczamy masło w garnuszku, dodajemy cukier, kakao i mieszamy do połączenia składników. Na końcu dodajemy 2 łyżki śmietany i mieszamy całość. Po kilku minutach polewamy nią ciasto.
Źródło:http://krainaroznychsmakow.blogspot.com/2013/10/ciasto-czekoladowe-z-kabaczkiem.html