ßßß Cookit - przepis na Occhi di lupo zapiekane z indykiem i szpinakiem

Occhi di lupo zapiekane z indykiem i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Kto lubi zapiekanki, ręka do góry :) a kto lubi szpinak i ser pleśniowy niech podniesie dwie ręce :)
Trzeciej ręki nie macie, ale zapewne wielu z Was na pytanie o włoską kuchnię i makarony byłoby gotowe ochoczo przytaknąć. Ja w każdym bądź razie tak :) Zaintrygowała mnie nazwa tego makaronu - "o cchi di lupo " oznacza „ wilcze oczy ” - t rudno odmówić Włochom fantazji :) a zapiekanka makaronowa z niego jest grzechu warta... Wypróbujcie a nie pożałujecie :)
Składniki:
500 g makaronu (użyłam occhi di lupo Garofalo)
600 mięsa z indyka piersi
2 średnie cebule
450 g mrożonego szpinaku
2 ząbki czosnku
130 ml śmietanki
150 sera gorgonzola
10 pomidorków koktajlowych
sól pieprz
oliwa z oliwek
Dodatkowo:
20 dag sera długodojrzewającego - Maasdam (lub dowolnego)
sól pieprz
Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę, zeszklić, następnie dodać filet z indyka pokrojony w niedużą kostkę, doprawić solą i pieprzem. Smażymy kilka minut, a następnie przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy całość ok. 15 -20 minut. W międzyczasie szpinak wrzucamy do rondla na średnią moc palnika i podgrzewamy często mieszając, aż całkowicie się odmrozi. Gdy woda z niego odparuje, dodajemy łyżeczkę oliwy, 1/2 łyżeczki soli oraz 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Całość smażymy ok. 5 minut, a następnie dodajemy śmietankę i ser gorgonzola, zmniejszamy moc palnika i mieszamy całość do całkowitego rozpuszczenia sera. Zdejmujemy z palnika. Makron gotujemy al dente. Do naczynia żaroodpornego spryskanego oliwą wykładamy ugotowany makron, dodajemy indyka wraz z cebulą oraz większą część sera Maasdam, starego wcześniej na tarce o dużych oczkach. Wszystko dokładnie mieszamy. Na wierzch wylewamy sos szpinakowy, posypujemy resztą Mazdamera oraz układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Zapiekankę przykrywamy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 ° C przez ok. 35 minut.
Źródło:http://delicioustitbits.blogspot.com/2015/01/occhi-di-lupo-z-indykiem-i-szpinakiem.html