Wykonanie

Zawsze przy takich daniach jest trochę "roboty", ale przyjemność zajadania wynagradza czas spędzony w kuchni. Ja nie
będę się przyznawać, ile
szpinakowych muszli pochłonęłam :)Składniki:50 dag
mięsa mielonego z
kurczaka,300 g
makaronu typu muszle,

250 g
mrożonego szpinaku,2 ząbki
czosnku,1
cebula,5 łyżek słodkiej
śmietanki,25 dag
sera żółtego,
oliwa z oliwek,Beszamel:3 czubate łyżki
masła,3 łyżki
mąki,3 szklanki
mleka,
sól,
gałka muszkatołowa.Muszle gotujemy al dente w rondlu z szerokim dnem, delikatnie od czasu do czasu mieszając.
Szpinak wrzucamy na patelnie z
oliwą, dajemy
czosnek i smażymy. Całość solimy. Dodajemy zmielone
mięso z kurczaka i dalej smażymy. Na koniec dodajemy
śmietankę i dusimy ok.10 minut. Farsz studzimy i nadziewamy nim muszle.Beszamel:W rondelku rozpuszczamy
masło i dajemy
mąkę. Chwilę ją smażymy (nie może ściemnieć, bo wtedy sos nie będzie dobry) i wlewamy zimne
mleko energicznie mieszając. Dodajmy
sól i
gałkę muszkatołową cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje przez ok. 3-5 minut.Do naczynia żaroodpornego wlewamy połowę beszamelu i układamy na nim nadziane muszle. Następnie polewamy pozostałym sosem i ścieramy na to
ser. Zapiekamy w temp. 180 ° C przez 30 minut (pod przykryciem). Na ostatnie 2-3 minuty odkrywamy, aby beszamel się przyrumienił.