Wykonanie
Tak, wiem, jestem już nudnawa z tymi
truskawkami. Ale te
owoce mi się po prostu nie nudzą i właśnie za
truskawkami najbardziej tęsknię podczas zimy :) Dzisiaj przedstawiam Wam kolejne ciasto, które znacznie różni się od poprzedniego. Bardzo wilgotne, z drobnymi kawałkami
truskawek, pokryte zastygającym kremem o lekko
waniliowym smaku. Wypróbujcie :)CIASTO
TRUSKAWKOWE Z MASĄ
TRUSKAWKOWO-
WANILIOWĄSkładniki na formę o średnicy 18cm:80g
masła150g
cukrułyżeczka
cukru z
wanilią2
jajka180g
mąkiłyżeczka
proszku do pieczeniaszczypta
soli50ml
mleka150g
truskawekDodatkowo (krem):Opakowanie
galaretki truskawkowejOpakowanie
serka waniliowego (150g)100g
truskawekMasło utrzeć z
cukrem i kolejno dodać
jajka.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
solą, na zmianę z
mlekiem dodawać do masy
maślanej. Ciasto połączyć z drobno pokrojonymi
truskawkami i wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180°C przez około 35 minut. Wystudzić.
Galaretkę zalać 500ml
wody i wystudzić. Kiedy
galaretka zacznie zastygać, wymieszać z
serkiem i kawałkami
truskawek, dobrze schłodzić i wyłożyć na ciasto (dobrze jest posłużyć się plastikową obręczą używaną do robienia sernika na zimno, można też użyć formy wcześniej użytej do pieczenia). Ciasto mocno schłodzić tak, aby masa zastygła.