Wykonanie
Potica to słoweńskie ciasto z makowym lub
orzechowym nadzieniem, tradycyjnie pieczone na Boże Narodzenie. Wybrałam tę drugą wersję: miękkie,
drożdżowe ciasto, a do tego chrupiące, słodkie
orzechy. Co prawda już dawno po Świętach, ale przecież na
drożdżowe zawsze jest dobra
pora ;)POTICA Z
ORZECHAMISkładniki:600g
mąki pszennej (o temperaturze pokojowej)60g świeżych
drożdży250ml ciepłego
mleka100g miękkiego
masła3
żółtka100g
cukru2 łyżki
rumuskórka z 1
cytrynyszczypta
soliDodatkowo:300g posiekanych
orzechów włoskich120ml
mleka150g
cukru2 łyżki
bułki tartej30g
masła3 łyżki
śmietany 36%2
jajka (rozdzielone na
białka i
żółtka)pół łyżeczki
cynamonuDrożdże rozkruszyć, dodać dwie łyżki ciepłego
mleka, łyżeczkę
cukru i odstawić do wyrośnięcia (ok. 20 minut).
Masło rozetrzeć z
cukrem i
żółtkami. Do ciepłego
mleka dodać
sól,
skórkę z cytryny i
rum, powoli wlewając wymieszać z masą
maślaną.
Mąkę przesiać, dodać
drożdże i połowę mieszanki
mlecznej, w trakcie wyrabiania stopniowo ją dolewać (możliwe, że nie zużyjecie całej, a ciasto będzie gładkie, elastyczne, odchodzące od ręki). Ciasto włożyć do szklanej lub drewnianej miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (40 minut do godziny).
Orzechy sparzyć gorącym
mlekiem, dodać
cukier,
bułkę tartą,
masło,
śmietanę,
żółtka i
cynamon. Z
białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z
orzechami.Ciasto rozwałkować, pokryć nadzieniem
orzechowym i zwinąć, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i natłuszczonej (poticę można też włożyć do formy na babkę, wtedy należy ją natłuścić i wysypać
bułką), ponownie odstawić do wyrośnięcia.Piec w temperaturze 160-170°C przez 40-60 minut.