Wykonanie
Lubię ciasta z
orzechami, nawet bardzo! To jest, jak dla mnie, idealne!ORZECHOWNIK
Składniki (na 2 orzechowniki):ciasto :3 szklanki
maki pszennej,200 ml
mleka,4 dag
drożdży,2
żółtka,10 dag
masła,4 łyżki
cukru pudru,szczypta
soli.masa:40 dag
orzechów włoskich,1/3 szklanki
bułki tartej,4 dag
gorzkiej czekolady,1/4 szklanki
mleka,3 łyżki ciemnego
rumu,1/3 szklanki
cukru,2
białka,skórka otarta z
cytryny,szczypta
cynamonu.do posmarowania ciasta: 1
żółtkodo posypania ciasta :
cukier puderJAK TO ROBIMY?Przygotowujemy ciasto:
mąkę przesiewamy do miski i robimy wgłębienie.
Drożdże rozcieramy z 1 łyżeczką
cukru, mieszamy z 2 łyżkami letniego
mleka i 1 łyżką
mąki, następnie wlewamy do wgłębienia. Oprószamy
mąką i zostawiamy w ciepłym miejscu do chwili, gdy powierzchnia rozczynu pokryje się rysami.Międzyczasie
żółtka ucieramy z pozostałym
cukrem i szczyptą
soli.
Masło topimy, nieco ochładzamy i łączymy z utartymi
żółtkami, wlewamy do rozczynu. Całość mieszamy drewnianą łyżką, a gdy powstanie gładki i lśniące ciasto wykładamy na posypaną
mąką stolnicę i wyrabiamy. Wkładamy do miski, przykrywamy ścierką i pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.W tym czasie przygotowujemy masę: uprażone
orzechy rozdrabniamy w blenderze.
Czekoladę trzemy lub kroimy w drobne części.
Mleko podgrzewamy.
Orzechy,
czekoladę,
bułkę tartą,
skórkę cytrynową oraz
cynamon mieszamy z
rumem, a
potem z gorącym
mlekiem.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając
cukier. Porcjami dodajemy do masy i delikatnie mieszamy.Ciasto dzielimy na 2 części. Wałkujemy i smarujemy 1/2 masy. Ciasto zwijamy w rulon. Formę do pieczenia wykładamy papierem i wkładamy ciasto złączeniem do
spodu. Przykrywamy ścierką i pozostawiamy na 15-20 minut do wyrośnięcia. Następnie smarujemy
żółtkiem i pieczemy około 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu posypujemy
cukrem pudrem.Smacznego!
Źródło: Kuchnia XII 1999