Wykonanie
Dzisiejsza propozycja to pierogi ruskie w nowej odsłonie. Zamiast
ziemniaków do ich przyrządzenia użyłyśmy
kaszy jaglanej. Nadała ona pierogom nowy, ciekawy smak. Polecamy wypróbować wszystkim fanom nowości na
stole (i miłośnikom
kaszy jaglanej)!
Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten.Ilość porcji: około 60-70 pierogówSkładniki:
Ciasto pierogowe podstawowe:500g
mąki pszennej (ok 3 szklanek)250ml
wody1 łyżka
masłaSólFarsz:200g
kaszy jaglanej400g
sera twarogowego chudego2 podsmażone
cebule½ łyżki
masłaŚwieżo mielona
sól,
biały pieprzKasze jaglaną płuczemy dwa
razy pod bieżącą
wodą. Następnie nastawiamy osoloną
wodę, dodajemy do niej
liść laurowy i dwie kulki
ziela angielskiego. Kiedy
woda będzie wrzeć dodajemy
kasze i gotujemy około 12 minut do miękkości. Wyjmujemy i nieco przestudzamy. W maszynce do
mięsa mielimy
kasze wraz z
serem.
Cebule obieramy i kroimy na drobną kostkę. Przesmażamy na patelni na odrobinie
masła. Dodajemy do farszu (jeśli ktoś nie lubi czuć drobinek
cebuli, można ja również zmielić w maszynce do
mięsa na przemian z pozostałymi elementami farszu). Całość doprawiamy
solą oraz
pieprzem.Na stolnice wysypujemy
mąkę i wlewamy roztopione
masło. Powoli dolewamy ciepłą
wodę. Jej ilość zależy od wilgotności
mąki. Niektórzy dodają do ciasta
jajko, ale z doświadczenia wiemy, że wówczas ciasto jest twarde i pierogi gorzej się lepią. Rozrabiamy ciasto najpierw nożem, a
potem rękami, aż powstanie jednorodna masa. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie i jednolite. Następnie zostawiamy ciasto by trochę „odpoczęło” (jeśli nam się śpieszy można pominąć ten etap). Po jakiejś pół godzinie odcinamy małe części i wałkujemy w cienkie placki. Wycinamy kółka np. szklanką, nakładamy farsz i zlepiamy brzegi. Tak powstałe pierogi wrzucamy do gotującej się i osolonej
wody. Po wypłynięciu na powierzchnie gotujemy 3 minuty i wyjmujemy. Podajemy na ciepło z rozmaitymi dodatkami np.
parówką i
cebulką. Smacznego.