Wykonanie
Kruche ciasto bezglutenowe to... rzeczywiście bardzo kruchutka uczta dla podniebienia.Pasują do niego chyba wszystkie dodatki - i tu często dajemy się ponieść i kombinujemy (ale na szczęście i mało skromnie, efekt nigdy nas nie zawiódł) :)Przedstawimy tu z czasem wiele wariantów wykorzystania ciasta kruchego (lista będzie się aktualizować) i przy każdym przepisie będziemy mogły szczerze polecić, ale aby dojść do naszych wariacji
pora na bazę! :)))Tak więc
Panie i Panowie Bezglutenowi (i nie tylko):
SKŁADNIKI :* 30 dkg
mąki bezglutenowej (2 szklanki)(najlepsza kombinacja to 1 szklanka MIX C
SCHAR -
mąka na ciasta i placki i 1 szklanka MIX B
SCHAR -
mąka na
chleb)* 20 dkg
masła,* 3
żółtka (przy uczuleniu na
żółtko jaja kurzego - 12
żółtek przepiórczych),*
cukier wanilinowy,* 10 dkg
cukru pudru (można zastąpić zwykłym),* 1 łyżeczka
proszku do pieczenia (ale my nie dajemy),* opcjonalnie: 2 łyżki
śmietany lub
wody.
WYKONANIE:Ciasto bezglutenowe najwygodniej zagnieść w garnku ręką.Wszystkie składniki wrzucamy do garnka (pomijając śmietanę/wodę).Pamiętajmy, że
masło zimne kroimy w drobną kostkę.Szybko zagniatamy ciasto.Jeśli nie łączy się zbyt dobrze dodajemy 2 łyżki
śmietany lub
wody.Ciasto bezglutenowe ma inną konsystencję niż zwyczajne ciasto kruche - bardziej pęcznieje i szybciej wysycha.Zagniecione ciasto zawijamy w folię i wkładamy na pół godziny do zamrażalnika lub do lodówki, ale wtedy musi leżeć dłużej.Nam czasem zdarza się nie schładzać wcale (jedynie pozostawioną na kruszonkę część wysyłamy na lodowaty urlop do zamrażalki).Połową ciasta wylepiamy formę i nakłuwamy ją widelcem.Tak podziurawioną zawartość formy wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15 minut - pieczemy z termoobiegiem góra-dół.Stale pilnujemy czy nie rumieni się za bardzo - jeśli tak, to zmniejszamy temperaturę lub likwidujemy "wiatrak" zostawiając jedynie grzanie góra - dół.Po 15 minutach w kuchennym solarium (czyt. piekarniku)wyciągamy i schładzamy.W czasie pieczenia i chłodzenia 2 część ciasta (pozostawiona na kruszonkę) leżakuje w zamrażalce.
No i mamy bazę do czarów! :))))(Czas dalszego pieczenia zależy od dodatków i... lecimy "na oko")- czy polecamy? Zdecydowanie.Choć jak się tak teraz zastanawiamy, konsumując po ostatnim kawałeczku, to mamy wątpliwości czy robimy dobrze dzieląc się czymś tak dobrym! :)))
Możliwości wykorzystania takiego "podłoża" jest cała masa!Nasze wariacje na temat KRUCHEGO CIASTA BEZGLUTENOWEGObędą obiektem kolejnych postów.Oto kilka przykładów:
Jakie przepisy interesują Was najbardziej? - Kruche ciasto w połączeniu w
serową masą, czy z "
sałatka owocową" a może nieco bardziej wykwintna odmiana? :)W komentarzach chwalcie się Waszymi pomysłami na kruche ciasto.Mile widziane zdjęcia Waszych wypieków i informacja jakie przepisy chcecie u nas odnaleźć?Pozdrawiamy!