Wykonanie
Jajka w koszulkach na
rukoli z
sosem musztardowo miodowymDziś urodziny mojego
męża, więc szykuję jego ulubione śniadanie.
Jajka w koszulkach są uznawane za trudne do zrobienia, ja Wam udowodnię, że wcale tak nie jest. Trzeba
mieć tylko świeże
jajka, a reszta sama się
zrobi. Sprawa jest warta zachodu, bo efekt jest rewelacyjny! Powodzenia!

Na dwie Porcje przygotuj:4
jajka2 garści
rukoli1 wiejskiego
kabanosa10 plasterków
seraGruyère (może być inny żółty, długo
dojrzewający ser)Na sos przygotuj:1 dużą łyżkę
musztardy francuskiej1 małą łyżkę gęstego
miodu1 dużą łyżkę
majonezuZagotuj
wodę z dużą szczyptą
soli w głębokiej patelni. Ważne, żeby naczynie nie było za wysokie, ponieważ
jajka trzeba wlewać do
wody z jak najniższej wysokości. Zmniejsz ogień, żeby
woda delikatnie się gotowała (nie może bulgotać, bo
jajka się rozlecą).
Jajko wbij do małej miseczki, będzie łatwiej wlać je do
wody. Następnie włóż dużą płaską łyżkę do
wody i wlej na nią
jajko z jak najniższej wysokości, możesz nawet włożyć miseczkę do
wody. Powoli zsuń
jajko do
wody i zostaw je w spokoju. Z następnymi
jajkami zrób to samo (nie dodawaj do
wody octu, ani kwasu
cytrynowego, bo to zmieni smak
jajka).


Żeby
jajka wyszły na miękko wystarczy im ok 1 minuty. Żeby sprawdzić czy nie jest przegotowane, podnieś
jajko na łyżce cedzakowej, lekko nią poruszaj, jeśli
żółtko się trzęsie jest dobrze, jeśli jest zwarte i okrąglutkie jak piłeczka to znaczy, że jest przegotowane.Gotowe
jajko wyjmij z
wody na łyżce cedzakowej i odsącz z
wody podkładając pod spód ręcznik papierowy.

Odsączone
jajka połóż na talerzu i odkrój nożem brzydkie strzępy
białka.
Rukolę umyj i osusz,
kabanosa pokrój na plasterki. Na talerzach ułóż
rukolę, posyp
kabanosami i
serem, na środku
rukoli zrób kleks z sosu, na nim połóż
jajka w koszulkach,
skrop je resztą sosu. Ja podaję do tego tosty lub świeżą
bagietkę.
Śniadaniowa uczta gotowa. Smacznego!