Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 4(z pieczeniem / smażeniem): 75 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
kurczak 1,2-1,3 kilogramów
rozmaryn suszony 2 łyżek stołowych
sos sojowy jasny 2 łyżek deserowych
sól według uznania
pieprz według uznania
olej 1 łyżek stołowych
miód 5 łyżek stołowych
cytryna 2 sztukWykonanie:1.
Kurczaka czyścimy z wnętrzności, dokładnie myjemy i dzielimy na części. Tak przygotowanego skrapiamy
sosem sojowym, nacieramy
solą,
pieprzem i
rozmarynem.2.
Cytryny myjemy i zanurzamy na kilka minut we wrzątku. Jedną cienko obieramy a z drugiej ścieramy skórkę na tarce. Wyciskamy sok z obu
cytryn.
Sok z cytryny i otartą skórkę mieszamy z
miodem.3.Części
kurczaka układamy w płaskim naczyniu, zalewamy
miodem z
cytryną, przykrywamy i wstawi8amy do lodówki na 2-3godziny. Od czasu do czasu obracamy
kurczaka w marynacie.4.Wyjmujemy
mięso z marynaty i układamy na posmarowanej
olejem brytwance. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok.300min w temp. 180st C. W trakcie pieczenia podlewamy powstającym sosem.Uwagi:Można podawać z
ryżem lub ziemniaczkami, a do tego surówka z
młodych warzyw najlepiej.Tak zamarynowane
mięso dobrze nadaje się też do grillowania, trzeba je wtedy polewać marynatą z
miodu i
cytryn.Autor: frezja1978Zobacz inne przepisy użykownika!Potrawy z GrillaPotrawy z
MięsaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: