9 Kwiecień 2015Witam . Dzisiaj proponuje coś co jest znane każdemu, kotlety mielone z sosem pieczarkowym.Każdy ma swoje sposoby przygotowania mięsa mielonego, jedni dodają tylko sól i pieprz, inni całe jajka dlatego podzielę się z Wami, jak ja tradycyjnie przyrządzam kotlety mielone.SKŁADNIKI:500 g mielonego mięsa2 żółtkapół bułki1 cebulaszczypta majerankiszczypta pieprzuszczypta solibułka tartaolejSOS PIECZARKOWY:500 g pieczarekcebula1 paczki sosu do pieczeni - tutaj obojętnie jakiego użyjecie ja akurat chciałam zrobić ciemny sos, ale można również użyć sosu do pieczarek Fix.olejPRZYGOTOWANIE;W misce wyrabiamy mielone dodajemy żółtka, kroimy cebule w drobna kostkę, bułkę moczymy w ciepłej wodzie. Dodajemy przyprawycebule i namoczoną bułkę. Mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy. Formujemy klopsiki i obsypujemy bułka tarta.Pieczemy na rozgrzanym oleju.Pieczarki płuczemy kroimy w drobne kawałki. Następnie obieramy cebule kroimy w kostkę, wszystko podsmażany na oleju.Do smażonych klopsików dodajemy upieczone pieczarki i zalewamy sosem np. Fix chwile gotujemy.Klopsiki możemy serwować z makaronem lub z ziemniakami, do tego mizeria.SMACZNEGO !!!