Wykonanie
Uwaga, nadchodzi pierwszy obiad na blogu!Roladki z
serem, w
sosie pomidorowym, posypane
bazylią. I jeszcze
ziemniaki w ziołach... Czego można chcieć więcej?
Mięso:Składniki (na około 6 porcji):6 średnich
piersi z kurczaka,ulubione
zioła (np.
majeranek,
rozmaryn,
tymianek)
pieprz,
sól3 łyżki
oliwy z oliwekkulka
sera mozarella (125g bez zalewy)Wykonanie:Piersi rozbić na kotlety.
Zioła wymieszać z
solą (opcjonalnie, ja nie dałam),
pieprzem i
oliwą. Natrzeć
mięso, zostawić na kilka godzin (najlepiej na noc) w lodówce.
Ser pokroić w plastry, układać na kotletach, zawijać i przekładać do żaroodpornego pojemnika.
Ziemniaki:Składniki:1 kg-1,5 kg
ziemniaków,2 ząbki
czosnku.2 łyżki
oliwy,
zioła (
tymianek,
rozmaryn,
oregano,
majeranek)opcjonalnie
sól, ale wg mnie, lepsze bez.Wykonanie:
Ziemniaki obrać, pokroić na mniejsze kawałki i obgotować przez 5 minut. Przełożyć do miski, dodać
oliwę, pokrojony w plasterki
czosnek i
zioła, zamknąć miskę, wymieszać (najłatwiej-trzepiąc miską).Odstawić na około 30 min. W tym czasie zrobić sos.Sos:Składniki:słoik domowego
przecieru pomidorowego (myślę, że puszka
pomidorów w kawałkach i 2-3 łyżki
wody sprawdzą się równie dobrze),
zioła (
oregano,
bazylia)pół łyżeczki
pieprzu cayenne (lub
chili)2 ząbki
czosnku.Przecier,
zioła, przeciśnięty przez praskę
czosnek i
pieprz zagotować w rondelku. Voilà!
Mięso zalać sosem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na godzinę. 20 minut przed końcem zdjąć pokrywkę z naczynia. Z
ziemniaków wyjąć
czosnek.
ziemniaki przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec około 20-30 minut (w zależności od rozmiaru
ziemniaków).Można naczynie z
mięsem ustawić np. na drugim poziomie piekarnika, a
ziemniaki wrzucić, po 30 minutach
pieczenia mięsa, na 4-5 poziom.Smacznego! :3