Wykonanie
Jeśli przyrządzam obiad z
udek kurczaka, prawie zawsze piekę je z warzywami. Idealne były udka z
ziemniakami, pyszne z
papryką i
pomidarami lub w marynacie (cytrynowej,miodowej) albo panierce. Ostatnio, inspirując się kuchnią amerykańską, upiekłam
kurczaka z pyszną
dynią piżmową - otwieram tym samym sezon
dyniowy na blogu:) Warzywa i
mięso zamarynowałam w aromatycznej mieszance włoskich
ziół, które świetnie zarówno do drobiu, jak i dyni (uściślę, że
dynia na fotografii nie jest
dynią piżmową; piżmowa ma charakterystyczny gruszkowaty kształt). Naprawdę polecam, smacznego:)4-6
udek kurczaka (pałek),pół dyni piżmowej,ok. 5 małych
ziemniaków,
czerwona cebula,4-6 ząbków
czosnku,ok. 6 łyżek
oliwy (u mnie ekologiczna
oliwa ze sklepu Smaki Ziemi),
sól,
pieprz,
tymianek,
rozmaryn,
majeranek,
bazylia,
oregano,
chili w proszku,garść posiekanej
pietruszkiObrać warzywa (oprócz
czosnku).
Dynię i
ziemniaki pokroić na kawałki podobnej wielkości,
cebulę w ósemki.
Mięso i warzywa pokroić
oliwą, ułożyć na blaszce, równomiernie posypać
przyprawami i
ziołami. Dokładnie wymieszać (ja marynowałam wcześniej udka ok. 30 minut, ale można pominąć ten krok). Piec ok. 45-60 minut w 200 stopniach. Gotowe danie posypać
natką pietruszki, podawać z
sałatą.