Wykonanie
Jajka faszerowane
pieczarkami to doskonała przekąska. Pięknie prezentuje się na Wielkanocnym
stole, jak również podczas przeróżnych imprez. Szybciutko znikają.
Składniki:20
jajek60 dag
pieczarek obranych2
cebulenatka pietruszkirzeżuchatymianekpieprzsólsłodka
czerwona papryka10 dag startego
żółtego seraodrobina
masłaJajka ugotować na twardo czyli licząc 10 minut od wrzenia. Bardzo wygodne jest posiadanie tzw. kukułczego
jajka.
Wodę można posolić, wtedy łatwo obrać
jajka ze skorupki.
Pieczarki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Cebule drobno pokroić w kosteczkę. Zeszklić na odrobinie
masła, dodać
pieczarki, dobrze przyprawić
tymiankiem,
solą i
pieprzem, gdy zmniejszą objętość. Chwilę podsmażyć. Wystudzić.
Jajka obrać, przekroić na połówki, wydrążyć
żółtka.
Żółtka rozgnieść widelcem, dodać do
pieczarek, razem z posiekaną
natką pietruszki. Wymieszać. Faszerować połówki
białek. Posypać każdą na wierzch startym
żółtym serem,
rzeżuchą i słodką
czerwoną papryką.