Wykonanie
Ostatnio były urodziny mojego
męża :-) postanowiłam zrobić mu niespodziankę i przygotowałam tort w jego ulubionym smaku - tiramisu :-) ale tym, co w torcie zdobyło
serce gości i samego jubilata była dekoracja :-) No dobra, nie wymyśliłam jej sama, ale podpatrzyłam na facebooku ;-) No w każdym razie pomysł jak najbardziej trafiony :-) z powodzeniem możecie go wykorzystać też do innych smaków torów, a ilość i rodzaj włożonych do ciasta buteleczek też zależy tylko od Was... :-)SKŁADNIKI
Biszkopt:5
jajek3/4 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki pszennej1/4 szklanki
mąki ziemniaczanejMasa:500 g
sera mascarpone400 ml
śmietany 30%8 łyżek
cukru pudruPoncz:250 ml mocnej
kawy150 ml
likieru amarettoGalaretka:600 ml Sprite lub 7up100 ml gorącej
wody3,5 łyżeczki
żelatynyDodatkowo:ok. 500 g długich
wafli w czekoladziemałe butelki z
alkoholemBiałka oddzielamy od
żółtek i ubijamy na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę, na koniec dodajemy stopniowo
cukier. Zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy po jednym
żółtku. Następnie łączymy obie
mąki, przesiewamy i dodajemy po jednej łyżce do masy jajecznej. Przelewamy ciasto do tortownicy (21 - 23 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut, następnie wyjmujemy upieczony
biszkopt a piekarnika i upuszczamy go wraz z tortownica z wysokości ok. 60 cm. Ponownie wstawiamy do wyłączonego już i uchylonego piekarnika i pozostawiamy do wystudzenia.
Śmietanę miksujemy (na najwyższych obrotach miksera) z
cukrem na sztywno, a następnie zmniejszamy obroty i stopniowo wmiksowujemy
mascarpone.
Kawę studzimy i mieszamy z
likierem.Sprite lub 7up zostawiamy na kilka godzin w otwartym naczyniu, żeby uciekły wszystkie bąbelki. W przeciwnym razie po dodaniu
żelatyny napój będzie się baaardzo pienił, wręcz kipiał :-(
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie i łączymy z odgazowanym
napojem. Wstawiamy do lodówki, żeby powstała
galaretka. Następnie kroimy ją w duże kostki.
Biszkopt kroimy na trzy krążki. Pierwszy z nich sączymy 1/3 przygotowanego ponczu, smarujemy 1/3 masy, przykładamy drugim krążkiem i czynności powtarzamy. Kładziemy trzeci krążek, sączymy, a następnie wierzch i boki
tortu dokładnie smarujemy masą. Dookoła
tortu przyklejamy dość ciasno
wafle. Dobrze jeśli na bokach jest więcej masy wtedy
wafle dobrze się przykleją i nie będą odpadały. Na wierzch wkładamy kawałki
galaretki, a na nich układamy małe butelki. Schładzamy w lodówce. Jeśli chcecie możecie obwiązać kolorową tasiemką.