ßßß Cookit - przepis na tiramisu z szampańskimi truskawkami

tiramisu z szampańskimi truskawkami

nazwa

Wykonanie

Ten klasyczny deser z dodatkiem truskawek "wykąpanych" w szampanie nie może nie smakować. Delikatny biszkopt, puszysty krem, aromat kawy i oczywiscie soczyste truskawki. Niebo na ziemi. Polecam na wszelakie spotkania towarzyskie, na pewno każdemu zasmakuje.
Składniki na biszkopt:
5 jajek
1/2 szklanki maki krupczatki
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Pieczemy biszkopt, dokładnie studzimy i kroimy na 3 paski wzdłuż.
Krem:
500g serka mascarpone
200 ml śmietanki kremówki
2 żółtka
3 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki żelatyny
kakao
Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru pudru, dodajemy serek, miksujemy. Żelatyne rozpuszczamy w 3 łyzkach wody, studzimy, łączymy z serkiem. Śmietankę ubijamy z reszta cukru pudru, delikatnie łączymy z masą serkową. Do kremu możemy dodać pokrojone truskawki.
Dodatkowo:
3 łyżki amaretto lub mocnego alkoholu
szklanka mocnej kawy świeżo zaparzonej i ostudzonej
kakao ciemne
truskawki ( ja moczyłam je kilka minut w szampanie)
Paski ciasta dokładni pączujemy kawą zmieszaną z alkoholem. Smarujemy kremem, posypujemy kakao przez sitko i zwijamy jak roladę pierwszy pasek. Kładziemy na patere i wokół niego owijamy kolejne posmarowane i posypane kakao paski. Całość obsmarowujemy reszta kremu, posypujemy kakao i przybieramy truskawkami. CHłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.
Źródło:http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2012/05/tiramisu-z-szampanskimi-truskawkami.html