Wykonanie
Ten klasyczny deser z dodatkiem
truskawek "wykąpanych" w
szampanie nie może nie smakować. Delikatny
biszkopt, puszysty krem, aromat
kawy i oczywiscie soczyste
truskawki. Niebo na ziemi. Polecam na wszelakie spotkania towarzyskie, na pewno każdemu zasmakuje.Składniki na
biszkopt:5
jajek1/2 szklanki
maki krupczatki1/2 szklanki
mąki pszennej1 łyżka
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru2 płaskie łyżeczki
proszku do pieczeniaPieczemy
biszkopt, dokładnie studzimy i kroimy na 3 paski wzdłuż.Krem:500g
serka mascarpone200 ml
śmietanki kremówki2
żółtka3 łyżki
cukru pudru2 łyżeczki
żelatynykakaoŻółtka ucieramy z 2 łyżkami
cukru pudru, dodajemy
serek, miksujemy.
Żelatyne rozpuszczamy w 3 łyzkach
wody, studzimy, łączymy z
serkiem.
Śmietankę ubijamy z reszta
cukru pudru, delikatnie łączymy z masą
serkową. Do kremu możemy dodać pokrojone
truskawki.Dodatkowo:3 łyżki
amaretto lub mocnego
alkoholuszklanka mocnej
kawy świeżo zaparzonej i ostudzonej
kakao ciemne
truskawki ( ja moczyłam je kilka minut w
szampanie)Paski ciasta dokładni pączujemy
kawą zmieszaną z
alkoholem. Smarujemy kremem, posypujemy
kakao przez sitko i zwijamy jak roladę pierwszy pasek. Kładziemy na patere i wokół niego owijamy kolejne posmarowane i posypane
kakao paski. Całość obsmarowujemy reszta kremu, posypujemy
kakao i przybieramy
truskawkami. CHłodzimy w lodówce minimum 2 godziny.