Wykonanie
Popularne włoskie ciasto Tiramisu doczekało się wielu wersji, niektóre pewnie mają tyle wspólnego z orginałem, że zawierają masę z
mascarpone albo są nasączone
amaretto. Tak czy siak ciasto jest naprawdę pyszne w każdej odsłonie, w której ja próbowałam. Dzisiaj przedstawiam wersję z
biszkoptem pieczonym zamiast
ciastek. Może trochę bardziej pracochłonne ale bardzo dobre. Przepis wypatrzyłam w gazetce Wypieki z blachy.
Składniki na
biszkopt:6
jajekpół szklanki
cukru1 szklanka
mąki pszennej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaBiałka ubić, dodać
cukier i nadal ubijać. Dodac
żótka i jeszcze ubijać. Następnie dodać
mąkę i proszek. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wytłuszczonej formy. Piec na rumiano. Po wsytudzeniu porzekroić na trzy części.Składniki na nasącz:150 ml mocnej
kawy najlepiej
espresso50 ml
amaretto (lub innego
alkoholu)Wszystkie składniki wymieszać. Nasączyć tym
biszkopty.Składniki na masę:ok.500 g
serka mascarpone100 ml
śmieatnki kremówkipół szklanki
cukru pudrukakaoŚmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać
cukier. Dodać
serek mascarpone i wszystko razem delikatnie wymieszaćNa nasączonym
biszkopcie wyłożyć 1 część masy, posypać
kakao, przykryć drugim
biszkoptem, nasączyć, wyłożyć drugą część masy, posypać
kakao, przykryć ostatnim
biszkoptem, nasączyć, wyłożyć ostatnią część masy, obficie posypać
kakao.Smacznego:)