ßßß Cookit - przepis na Torcik kawowy

Torcik kawowy

nazwa

Wykonanie

Składniki
Biszkopt
3 jajka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki kakao
1/3 szklanki mąki tortowej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kawowa
250g serka mascarpone
200ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru pudru
125ml mocnej kawy (+ 125 ml do nasączenia biszkoptu)
4 łyżki słodkiego alkoholu (np. amaretto lub likieru kawowego)
1 łyżka żelatyny
Polewa
50g margaryny
1 łyżka cukru
1 łyżka kakao
Sposób przygotowania
Biszkopt
Krok 1
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier, aby powstała gładka, lśniąca masa. Następnie dodajemy po jednym żółtku.
Krok 2
Mąkę łączymy z kakao i proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej, a następnie delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w okrągłej tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą około 20-25 min. w 180°C.
Krok 3
Żelatynę moczymy w 2 łyżkach zimnej wody przez 10 min. Zaparzamy szklankę mocnej kawy najlepiej rozpuszczalnej i dzielimy ją na pół. Do jednej dodajemy żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Po ostudzeniu dodajemy alkohol, a drugą część kawy odrobinę słodzimy.
Masa kawowa
Krok 4
Serek mascarpone miksujemy z cukrem pudrem, a następnie dodajemy porcjami kawę z żelatyną i alkoholem. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z serkiem.
Polewa
Krok 5
W rondelku rozpuszczamy margarynę wraz z cukrem i kakao. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, nie można dopuścić do zagotowania. Lekko studzimy.
Krok 6
Biszkopt nasączamy posłodzoną kawą (można też nie słodzić). Wykładamy masę, wyrównujemy i polewamy polewą w dowolny wzorek. Wkładamy do lodówki, aby masa stężała.
Źródło:http://coolinarnie.pl/2013/12/11431/torcik-kawowy