Wykonanie
Składniki
Biszkopt3
jajka1/3 szklanki
cukru1/3 szklanki
kakao1/3 szklanki
mąki tortowej1 płaska łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa kawowa250g
serka mascarpone200ml
śmietanki 30%2 łyżki
cukru pudru125ml mocnej
kawy (+ 125 ml do nasączenia
biszkoptu)4 łyżki słodkiego
alkoholu (np.
amaretto lub
likieru kawowego)1 łyżka
żelatynyPolewa50g
margaryny1 łyżka
cukru1 łyżka
kakaoSposób przygotowania
BiszkoptKrok 1
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą
soli, pod koniec ubijania dodajemy porcjami
cukier, aby powstała gładka, lśniąca masa. Następnie dodajemy po jednym
żółtku.Krok 2
Mąkę łączymy z
kakao i
proszkiem do pieczenia, przesiewamy do masy jajecznej, a następnie delikatnie mieszamy łyżką. Pieczemy w okrągłej tortownicy wysmarowanej
masłem i wysypanej
bułką tartą około 20-25 min. w 180°C.Krok 3
Żelatynę moczymy w 2 łyżkach zimnej
wody przez 10 min. Zaparzamy szklankę mocnej
kawy najlepiej rozpuszczalnej i dzielimy ją na pół. Do jednej dodajemy
żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Po ostudzeniu dodajemy
alkohol, a drugą część
kawy odrobinę słodzimy.Masa kawowaKrok 4
Serek mascarpone miksujemy z
cukrem pudrem, a następnie dodajemy porcjami
kawę z
żelatyną i
alkoholem.
Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z
serkiem.PolewaKrok 5W rondelku rozpuszczamy
margarynę wraz z
cukrem i
kakao. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji, nie można dopuścić do zagotowania. Lekko studzimy.Krok 6
Biszkopt nasączamy posłodzoną
kawą (można też nie słodzić). Wykładamy masę, wyrównujemy i polewamy polewą w dowolny wzorek. Wkładamy do lodówki, aby masa stężała.