ßßß Cookit - przepis na Gofry z sosem truskawkowym

Gofry z sosem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 2
Składnik
Logo Ilość Czego
mąka 1,5 szklanek
mleko 1 szklanek
jabłka 2 sztuk
masło 2 łyżek stołowych
cukier 2 łyżek stołowych
proszek do pieczenia 2 łyżek deserowych
sól według uznania
truskawki 2 szklanek
galaretka z czerwonych porzeczek 0,5 szklanek
sok z pomarańczy 0,5 sztuk
cukier 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Sos truskawkowy: oczyszczone truskawki wrzucić do wysokiego naczynia, wsypać 3 łyżki cukru i zmiksować. Mus wymieszać z sokiem z połowy pomarańczy i lekko podgrzaną galaretką.
Ciasto: do przesianej mąki, mieszając, powoli wlewać mleko, dodać żółtka, 2 łyżki cukru, proszek do pieczenia, sól oraz roztopione chłodne masło. Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję, delikatnie wmieszać w nie pianę z białek ubitą na sztywno. Z ciasta upiec w gofrownicy jasnozłote gofry. Podawać gorące, polane przygotowanym sosem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Sosy i pasty
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7847/Gofry-z-sosem-truskawkowym