ßßß Cookit - przepis na Szkocja - Apple scones

Szkocja - Apple scones

nazwa

Wykonanie

Zawsze myślałam, że scones to Anglia i pewnie tak jest. Jednak przeglądając internet w poszukiwaniu szkockich przepisów natknęłam się na stronkę z tradycyjnymi szkockimi przepisami a tam właśnie był przepis na jabłkowe scones. No to zrobiłam.
"Mamo uzależniłem się od pierwszej bułeczki" - chyba nie można usłyszeć lepszego komentarza. Bułeczki w prawdzie nie wyrosły za nadto (w oryginale miały być trójkąty ja zrobiłam tradycyjne bułeczki i może dlatego), ale ich smak - nie do opisania. Robiłam wczoraj po południu a dzisiaj nie ma po nich śladu :) Smakowały z samym masłem i z dżemem jabłkowym domowej roboty.
Składniki:
1 średnie jabłko
250 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
60 g masła
60 g cukru
do 150 ml mleka
Składniki na polewę/lukier:
Trochę mleka
Brązowy cukier
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Jabłko obrać i pokroić na drobne cząstki (ja starłam na tarce). Przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Zetrzeć do mąki masło a następnie dodać cukier i pokrojone jabłko i wymieszać. Dodawać mleka aż otrzymamy delikatne ale nie lepiące się ciasto.
Rozwałkować ciasto na posypanej mąką stolnicy na około 1,5 cm. Pokroić na 8 trójkątów. Kawałki ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem do pieczenia, posmarować wierch trójkątów mlekiem i posypać brązowym cukrem. Piec przez 20-25 minut. Podawać ciepłe z masłem.
Smacznego
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/02/Szkocja-Apple-scones.html