ßßß Cookit - przepis na BABKA POMARAŃCZOWA NA BIAŁKACH

BABKA POMARAŃCZOWA NA BIAŁKACH

nazwa

Wykonanie

U Was też święta wielkanocne wiążą się z nadmiarem białek? Co roku ten sam problem: co z nimi zrobić? Bezy? Nie tym razem... To może babka? Mój Brat wolałby zapewne cytrynowe małe babeczki, ale ile można ;) Chciałam spróbować innej wersji. Szczerze mówiąc różnica jest niewielka, ale samo ciasto jest bardzo fajne. Przyjemnie miękkie i puszyste, nie gąbkowate, jak inne babki na białkach, które znam. Poza tym tak pozytywnie nastraja, kiedy za oknem pada śnieg...
składniki na 1 babkę:
- 100 g miękkiego masła
- 225 g cukru
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 150 ml mleka
- 200 g mąki
- 10 g proszku do pieczenia
- 200 g białek
- szczypta soli
Masło utrzeć z cukrem na puch. Wymieszać z otartą skórką z pomarańczy. Nie przerywając miksowania, wlewać powoli mleko. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać partiami do ciasta, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy.
Białka ubić na sztywną pianę razem ze szczyptą soli. Delikatnie, ale dokładnie wmieszać je w masę cytrynową.
Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mielonymi orzechami lub po prostu silikonowej foremki. Piec w 180°C ok. 35-40 minut lub do suchego patyczka (u mnie 55 minut w formie bez komina, 50 minut w formie z kominem)
źródło: blog Cukiernicze kreacje Charlotte, ale ja ją znalazłam najpierw u Majanki
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2013/03/Babka-pomaranczowa-na-bialkach.html