Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 25 sierpnia 2014 r.
Cukinia jest warzywem, którego smakiem możemy się cieszyć praktycznie całe lato - owocuje już od początku lipca i sezon na to warzywo trwa aż do jesieni, co pozwala wypróbować
cukinię w różnych wariantach i na różne sposoby. Pamiętajmy, że najsmaczniejsze są
młode, nieprzerośnięte jeszcze warzywa, dzięki
czemu praktycznie cała
cukinia nadaje się do zjedzenia. W przerośniętych warzywach dużą częśćzajmują gniazda nasienne, a miąższ może okazać się gumiasty.
Cukinia doskonale smakuje zarówno duszona, grillowana jak i pieczona. Na blogu "bea w kuchni" natknęłam się na ten przepis, który bardzo mnie zaciekawił. Uwielbiam zapiekanki, a połączenie
cukinii z
ziołowym sosem i
chlebową posypką, wydało mi się szalenie oryginalne. Według mnie to danie ma same zalety, oczywiście nie chcę zachwalać na wyrost, bo nie o to tutaj chodzi. Niemniej dla smakoszy warzywnych wariacji, jest to raj dla podniebienia. Szybko się ją przygotowuje i smakuje wspaniale. Mnie szczególnie urzekł sos
ziołowy, przygotowany z
tymianku,
majeranku, listków
mięty,
natki pietruszki i
czosnku. Znakomicie nadaje aromatu potrawie . Nie wykorzystałam go w całości, bo jest go dość sporo i nie uwierzycie, ale zajadam się kanapkami z tym właśnie sosem i jestem w siódmym niebie, pozostawia fantastyczny posmak. Kolejnym walorem jest chlebowa posypka, podsmażona z
cebulką, pięknie zrumieniona, wymieszana z
serem i
cukinią sprawia, że zapiekanka rozpływa się w ustach. No mówię Wam poezja. Podałam jako danie obiadowe - polecam wszystkim, którzy uwielbiają zapiekanki i doceniają kompozycje warzyw i
ziół:-)Zapiekanka z
cukinii z
chlebową "posypką" Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 24 sierpnia . Energetyczna zapiekanka z
cukinii z
chlebową posypką! Takiej zapiekance trudno się oprzeć, jest smaczna, pożywna, doskonale zaspokaja wielki głód i nieposkromiony apetyt:-)Oceny: 4,9Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 35 min Łączny czas: 1 godz. i 5 minLiczba porcji: 3Składniki:
cukinia : ok. 1 kg
sól morska : do smakupokruszony miękisz
chleba (najlepiej na zakwasie) wiejskiego, lekko czerstwego : 1 i 1/2 - 2 szklankioliwa/olej : 3 łyżkiposiekane
szalotki : 3/4 szklanki (ok. 4-5)tarty
ser typu gruyere (może być owczy - 3/4 szkl.): ok. 1 szklankazielony sos (przepis poniżej): ok. 1/4 szklankiświeżo zmielony
czarny pieprz : 1/2 łyżeczki
Ziołowy sos:listki
tymianku : 1 łyżka
majeranek lub
oregano : 1 łyżeczka (suszonego dodajemy o połowę mniej)listki
mięty : 1/4 szklanki
natka pietruszki : 1 szklanka
bazylia - opcjonalnie : listki z kilku gałązek
czosnek : 3 ząbki
oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia : ok. 1/2 szklanki
cytryna : 1/2 (sok+skórka)Przygotowanie:piekarnik nagrzewam do 200oC
cukinię myję, osuszam i kroję na ok. 3 mm plasterkimieszam z 1 łyżeczką
soli i odstawiam na około 10 minut, następnie odciskam sok (jeśli mamy czas, możemy je również pozostawić na ściereczce/ręczniku papierowym, by lekko podeschły)przekładam je do misy
olej rozgrzewam w małym rondelku z grubym dnem
szalotkę siekam i lekko rumienię, następnie dodaję rozdrobniony miękisz
chleba, mieszam i smażę jeszcze chwilę, aż lekko się przyrumienizdejmuję z ognia w malakserze miksuję
zioła,
czosnek oraz otartą
skórkę z cytryny, a następnie - stale miksując - powoli dodaję
oliwędoprawiam
solą,
pieprzem oraz
sokiem z cytrynymieszam
starty ser, połowę podsmażonego miękiszu
chleba, mniej więcej połowę sosu
ziołowego (resztę można podać do grillowanego
mięsa, czy kanapki), doprawiam
pieprzem i wszystko dokładnie mieszam z
cukiniąprzekładam do naczynia żaroodpornego, posypuję pozostałą
chlebową "posypką" i piekę ok. 35 min., aż zapiekanka ładnie się zrumieni:-)
Smacznego:-)