Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 50 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 3Ilość ocen : 2SkładnikLogo Ilość Czego
makaron wstążki 250 gramów
mak 1 szklanek
śmietanka słodka 1 szklanek
cukier 0,5 szklanek
miód płynny 5 łyżek stołowychlaska
wanili 0,5 sztuk
rodzynki 50 gramów
figi 50 gramów
morele 50 gramów
migdały obrane 50 gramów
orzechy 50 gramów
rum 50 mililitrów
pomarańcza 1 sztuk
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżek stołowych
sól według uznaniaWykonanie:
Rodzynki namoczyć w
rumie.
Mak opłukać zimną
wodą i osączyć. Zalać
wodą tak, aby był tylko przykryty i gotować 20 minut do miękkości, na małym ogniu. Odcedzić i dwukrotnie zemleć w maszynce o drobnym sitku.
Mak utrzeć ze
śmietanką,
cukrem,
miodem,
sokiem z
pomarańczy i
wanilią startą na drobnej tarce. Umyte, osaczone
figi i
morele przekroić na pół.
Migdały i
orzechy pokroić i dodać do masy makowej razem z osączonymi
rodzynkami oraz kandyzowaną
skórką pomarańczową. Dobrze wymieszać.
Makaron ugotować w dużej ilości osolonego wrzątku, osaczyć, wymieszać z masą
makową, ułożyć na talerzu i podawać na gorąco lub na zimno.Uwagi:
Makaron wstążki można zastąpić łazankami.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy mączne weg.Potrawy z
MakaronemWigiliaKomentarze:Autor: FloressData: 2009-04-29wigilijne danieAutor: edl26Data: 2008-12-12dobreDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: