Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 6(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 0Ilość ocen : 0SkładnikLogo Ilość Czego
makaron conchiglioni 30 sztuk
mak 1 szklanek
śmietana 1 szklanek
cukier 0,5 szklanek
miód 5 łyżek stołowych
laska wanilii 0,5 sztuk
rodzynki 50 gramówfogi 50 gramów
orzechy laskowe 50 gramów
migdały 50 gramów
rum 50 mililitrów
pomarańcza 1 sztuk
skórka pomarańczowa kandyzowana 1 łyżek stołowych
sól według uznaniaWykonanie:Skropione
rumem rodzynki odstawić. Opłukany kilka
razy mak zalać
wodą tak, aby był tylko przykryty i ugotować na małym ogniu do miękkości (ok. 20 minut). Odcedzić i zmielić dwukrotnie. Dodać
śmietanę,
cukier,
miód, sok wyciśnięty z
pomarańczy i
wanilię. Wszystko zmiksować razem na gładka masę.
Suszone figi, obrane
migdały i
orzechy posiekać. Razem z
rodzynkami dodać do masy makowej oraz kandyzowaną posiekana
skórka pomarańczową, wymieszać.Muszle ugotować w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, osączyć na sicie i ułożyć na talerzu. do środka muszli włożyć po łyżce masy makowej i udekorować paseczkami
skórki pomarańczowej.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaPotrawy z
MakaronemWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: