Wykonanie
« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 8(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 5Ilość ocen : 1SkładnikLogo Ilość Czego
mak 250 gramów
mleko 2 litrów
chałka maślana 200 gramów
cukier 3 łyżek stołowych
miód płynny 0,5 szklanek
rodzynki posiekane 50 gramów
migdały posiekane 50 gramów
orzechy posiekane 50 gramów
skórka pomarańczowa pokrojona 50 gramówlaska
wanili 0,5 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
rum 3 łyżek stołowychWykonanie:
Mak sparzyć, osączyć i dwukrotnie zemleć w maszynce o drobnym sitku.
bakalie przesmażyć z
masłem i
miodem, stale mieszając. Dodać
mak i jeszcze chwile smażyć. Do
maku wlać 0,5 litra
mleka i zagotować, dodać
skórkę pomarańczową i
rum.Z
chałki odkroić skórkę, a miąższ pokroić na cienkie kromki. Zagotować w garnku resztę
mleka z
cukrem i
wanilią. Maczać w nim kromki
chałki, tak żeby mocno nasiąkły. Salaterkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę masy makowej i przykryć ją warstwą
chałki. Układać na przemian kolejne warstwy
maku i
chałki. Ostatnią powinien być
mak. Przykryć i odstawić do lodówki na 3h. Przed podaniem przełożyć na talerz, usuwając folię i udekorować.Autor:
BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Kuchnia PolskaWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z
pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: