ßßß Cookit - przepis na Makówka z chałką

Makówka z chałką

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 8
(z pieczeniem / smażeniem): 40 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
mak 250 gramów
mleko 2 litrów
chałka maślana 200 gramów
cukier 3 łyżek stołowych
miód płynny 0,5 szklanek
rodzynki posiekane 50 gramów
migdały posiekane 50 gramów
orzechy posiekane 50 gramów
skórka pomarańczowa pokrojona 50 gramów
laska wanili 0,5 sztuk
masło 1 łyżek stołowych
rum 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Mak sparzyć, osączyć i dwukrotnie zemleć w maszynce o drobnym sitku. bakalie przesmażyć z masłem i miodem, stale mieszając. Dodać mak i jeszcze chwile smażyć. Do maku wlać 0,5 litra mleka i zagotować, dodać skórkę pomarańczową i rum.
Z chałki odkroić skórkę, a miąższ pokroić na cienkie kromki. Zagotować w garnku resztę mleka z cukrem i wanilią. Maczać w nim kromki chałki, tak żeby mocno nasiąkły. Salaterkę wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć warstwę masy makowej i przykryć ją warstwą chałki. Układać na przemian kolejne warstwy maku i chałki. Ostatnią powinien być mak. Przykryć i odstawić do lodówki na 3h. Przed podaniem przełożyć na talerz, usuwając folię i udekorować.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Wigilia
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/4634/Makowka-z-chalka