Wykonanie
Bitki wołowe z
kaszą i
buraczkami, a do tego dobre
wino, to danie na jesienne popołudnie.SKŁADNIKI:70 dag
wołowiny na zrazy1
cebula15 dag
pieczarek2 łyżki
mąki2-4 łyżki
śmietany 18%1 łyżeczka
musztardy sarepskiejkostka bulionowa grzybowa
sól,
pieprzolej do smażenia
Wołowinę pokroić na plastry, w poprzek włókien, rozbić tłuczkiem, posolić, popieprzyć, oprószyć
mąką i obsmażyć na rozgrzanym
oleju. Obsmażone
mięso przekładać do garnka.
Cebulę pokroić w talarki,
pieczarki w plasterki i obsmażyć na tłuszczu ze smażenia
mięsa. Przełożyć do garnka z
mięsem. Dodać kostkę
grzybową, zalać szklanką wrzątku i dusić pod przykryciem ok. godziny (lub w szybkowarze w mikrofalówce 20-30 minut /650 WAT). Dodać
musztardę i
śmietanę, zagotować. Można sos zagęścić zasmażką, jeżeli jest zbyt rzadki. Podawać z
kaszą,
ryżem,
makaronem lub
ziemniakami puree oraz jarzynką, np.
buraczkami albo
brokułami.