ßßß Cookit - przepis na Paprykowe skrzydełka

Paprykowe skrzydełka

nazwa

Wykonanie

Pora na trochę pikanterii. Świetna marynata nadaje mięsu niezwykłego aromatu, soczystości oraz "pazura" ostrości. Połączenie kolendry i octu jabłkowego uwalnia głębie smaku mięsa drobiowego.
Składniki
- 1 kg skrzydełek kurczaka
Marynata
- półtorej łyżki słodkiej papryki
- łyżeczka pieprzy cayenne
- pół łyżeczki mielonej kolendry
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- 3 łyżki oliwy
- sól
Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni możesz wziąć udział w rozwoju tego bloga aby było ich jeszcze więcej. Wystarczy, że przed opuszczeniem klikniesz na którąś z reklam - wystarczy tylko tyle i aż tyle :)
Z góry dziękuję.
Wykonanie
Mięso umyć, osuszyć. Składniki marynaty połączyć ( prócz soli ), zamarynować mięso, odstawić na kilka godzin ( najlepiej na całą noc ). Mięso wyłożyć na folię aluminiową posmarowaną olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C. Piec 40 minut ( po 20 minut z każdej strony ). Po upieczeniu posolić.
folię aluminiową posmarowaną olejem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 o C. Piec 40 minut ( po 20 minut z każdej strony ). Po upieczeniu posolić.
Uwaga – sprawdzona rada
1) aby złagodzić smak marynaty, skrzydełka podajemy z sosem musztardowo-ketchupowym ( mały jogurt, 2 łyżki łagodnej musztardy, 1 łyżeczka łagodnego ketchupu, szczypta soli i pieprzu ).
Życzę smacznego.
Komentarze oraz lajki mile widziane :)
Źródło:http://swiat-smaku.blogspot.com/2015/05/paprykowe-skrzydeka.html