ßßß
Składniki (2 porcje):sałatka :150 g świeżego mleczu (ewentualnie dowolnej sałaty)około 100 g boczek wędzony pokroić w lardons2 jajkagrzanki :2 kromki czerstwego chleba2-3 łyżki oleju z pestek winogron (lub oliwy z oliwek)0,5 łyżeczki musztardy Dijondressing :sól, pieprz1 łyżka octu białego lub winnego2-3 łyżki oleju roślinnegoPiekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. W misce mieszamy olej i musztardę. Dodajemy chleb pokrojony w kostkę o boku 1 cm i dokładnie mieszamy, tak, aby chleb był pokryty ze wszystkich stron. Tak przygotowane grzanki wykładamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut, obracając w połowie pieczenia, tak aby były jednolicie złociste. Po tym czasie wyjmujemy grzanki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.dressing : W szklance mieszamy sól, pieprz, ocet i dolewamy olej. Mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji.Na patelni, podsmażamy boczek, pokrojony w kostkę, na dużym ogniu, aż będzie złocisty.Do wysokiego garnka wlewamy wodę i ocet i razem zagotowujemy. Jajko w temperaturze pokojowej wbijamy do małej filiżanki. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i za pomocą łyżki mieszamy ją tak długo, aż na środku pojawi się wir. Jednym, sprawnym ruchem wlewamy jajko z filiżanki w sam środek kręcącego się wiru. Gotujemy ok. 3 minut. Jajko delikatnie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Osuszamy na ręczniku papierowym. Czynność powtarzamy z drugim jajkiem.Na głębokich talerzach, układamy mlecze (wcześniej umyte i wysuszone) w kształcie gniazda, pozostawiając miejsce w środku. Posypujemy przysmażonym boczkiem i większością grzanek (resztą posypujemy wierzch). Całość polewamy kilkoma łyżkami dressingu. Na koniec wykładamy jajko w koszulce. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pozostałymi grzankami.