Wykonanie
Ta
sałatka na ciepło, pochodząca z regionu francuskich Alp, a konkretnie z Lyonu, nie tylko pięknie wygląda, ale też pysznie smakuje jako kombinacja chrupiącego
boczku i rozpływającego się w ustach
jajka. Sprawdzi się doskonale jako przystawka, ale także jako danie główne.
Składniki (2 porcje):
sałatka :150 g świeżego mleczu (ewentualnie dowolnej
sałaty)około 100 g
boczek wędzony pokroić w lardons2
jajkagrzanki :2 kromki czerstwego
chleba2-3 łyżki
oleju z pestek
winogron (lub
oliwy z oliwek)0,5 łyżeczki
musztardy Dijondressing :
sól,
pieprz1 łyżka
octu białego lub
winnego2-3 łyżki
oleju roślinnegoPiekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 C. W misce mieszamy
olej i
musztardę. Dodajemy
chleb pokrojony w kostkę o
boku 1 cm i dokładnie mieszamy, tak, aby
chleb był pokryty ze wszystkich stron. Tak przygotowane grzanki wykładamy na blasze do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut, obracając w połowie pieczenia, tak aby były jednolicie złociste. Po tym czasie wyjmujemy grzanki z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.dressing : W szklance mieszamy
sól,
pieprz,
ocet i dolewamy
olej. Mieszamy widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji.Na patelni, podsmażamy
boczek, pokrojony w kostkę, na dużym ogniu, aż będzie złocisty.Do wysokiego garnka wlewamy
wodę i
ocet i razem zagotowujemy.
Jajko w temperaturze pokojowej wbijamy do małej filiżanki. Kiedy
woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień i za pomocą łyżki mieszamy ją tak długo, aż na środku pojawi się wir. Jednym, sprawnym ruchem wlewamy
jajko z filiżanki w sam środek kręcącego się
wiru. Gotujemy ok. 3 minut.
Jajko delikatnie wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej. Osuszamy na ręczniku papierowym. Czynność powtarzamy z drugim
jajkiem.Na głębokich talerzach, układamy mlecze (wcześniej umyte i wysuszone) w kształcie gniazda, pozostawiając miejsce w środku. Posypujemy przysmażonym
boczkiem i większością grzanek (resztą posypujemy wierzch). Całość polewamy kilkoma łyżkami dressingu. Na koniec wykładamy
jajko w koszulce. Doprawiamy
solą i
pieprzem, posypujemy pozostałymi grzankami.