ßßß
Składniki:60 g chudego wędzonego boczku2 ząbki czosnkuocet z czerwonego wina4 jajka1 łyżka białego octu winnego3-4 solidne garście listków mniszka (lub mieszanka mniszka i sałat)sól, pieprz2 kromki grillowanego chleba natartego czosnkiem (lub grzanki czosnkowe)Wykonanie:Boczek kroimy w zapałkę i rumienimy na patelni z roztartym czosnkiem. Podlewamy odrobiną octu winnego, by rozpuścić to co przywarło do patelni. Odstawiamy w ciepłę miejsce. Umyte listki mniszka rwiemy na kawałki i rozkładamy na 4 talerzach, solimy i pieprzymy. Przygotowujemy jaja w koszulkach - wbijamy je ostrożnie na talerzyk i delikatnie zsuwamy do lekko wrzącej wody zakwaszonej łyżką białego octu. Gotujemy 3-4 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i kładziemy po 1 jajku na każdym talerzu na listkach mniszka. Dookoła układamy zrumieniony boczek i posypujemy grzankami.
/wydrukuj przepis/