Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na jedną z moich ulubionych sałatek. To kombinacja klasycznych składników: grzanek, zielonej
fasolki, chrupiącego
boczku,
jajek i oczywiście
sałaty, doprawionych lekko
musztardowym dressingiem. Całość jest naprawdę pyszna i szybka w przygotowaniu. A przy okazji umożliwia wykorzystanie wcześniej ugotowanej
fasolki,
jajek czy czerstwego
chleba (tak myślę, bo sama prawie nigdy nie mam "zaległości" w lodówce ;D).
Sałatka jest całkiem sycąca, a do tego zdrowa - odrobina
boczku tego nie zmienia;) Same zalety!
Sałatka z
fasolką szparagową,
jajkami i
boczkiem- 2 kromki
chleba- 2 plastry
boczku- 2
jajka- 100g ugotowanej
fasolki szparagowej- kilka dużych liści
sałaty- 2 łyżeczki
białego octu winnego- 1 łyżka
oliwy- 1/2 łyżeczki
musztardy-
sól,
pieprz- 1 łyżka posiekanego
szczypiorku1)
Boczek pokroić na mniejsze kawałki, usmażyć na chrupko i odłożyć.2)
Chleb pokroić w kostkę, podpiec na wytopionym tłuszczu i odłożyć.3) W międzyczasie
jajka ugotować na twardo.4) Liście
sałaty podzielić na małe kawałki i rozłożyć do dwóch misek.5) Wymieszać
ocet winny,
oliwę,
musztardę,
sól i
pieprz.6) Na sałacie rozłożyć
fasolkę, grzanki i
jajka pokrojone w ćwiartki.7) Polać dressingiem i posypać
boczkiem i posiekanym
szczypiorkiem.Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 280 kcal