Składniki (4 porcje):4 ząbki czosnku1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich1 łyżeczka octu winnego czerownego1 łyżeczka oliwy z oliwek2 łyżki musztardy Dijonoliwa z oliwek4 filety z łososia, 2 cm grubości(jeśli mrożone, rozmrażamy najpierw)sól i świeżo zmielony pieprz4 cytryny do podaniaW malakserze rozgniatamy czosnek z ziołami, octem, olejem i musztardą Dijon, aż powstanie się pasta. Odkładamy na bok.Łososia doprawiamy szczyptą soli i świeżo zmielonego pieprzu. Rozgrzewamy grilla lub patelnię grillową na dużym ogniu. Nacieramy patelnię oliwą i zmniejszamy ogień do średnio-niskiego. Kładziemy łososia na patelni grillowej i smażymy przez 5 minut.Po tym czasie przewracamy rybę na drugą stronę i grillujemy tak jeszcze przez kolejne minuty 3-4 polewając na połowie ziołowymczosnkowym sosiemusztardowym.Przewracamy rybę ostatni raz i smażymy minutę z pozostałym sosem. Włączamy palnik ponownie i niech ryba w ten sposób dojdzie jeszcze przez minutę. Zdejmujemy z ognia i od razu podajemy z wybranymi dodatkami.