Wykonanie
Wiele osób lubi pizze...jakieś parę miesięcy temu w końcu zdecydowałam się zjeść ją na
mieście..po 8 latachZjadłam całą...smakowała owszemale jednak tradycyjna pizza jest zbyt kaloryczna,więc
czemu by nie zrobić takiej wersji light?Tydzień temu na obiad upiekłam
otrębową wersje- jako że jestem fanką
otrębów smakowała i to bardzo.Szpinakowa z hiszpańskim
serem.Przepis:50g
otrębów pszennych50g
mąki pełnooziarnistej15g
drożdży1/4 szkl.
mleka1/2 łyżeczki
cukru125 g
mrożonego szpinaku1/2 szkl
mlekaczosnekpieprz,
sólstarty serkukurydza (lub inne ulubione dodatki)W rondelku przesmażamy
szpinak z
czosnkiem i
przyprawami.Podlewamy
mlekiem,tak aby konsystencja była kremowa ale nie za rzadka.
Drożdże rozpuszczamy z
cukrem i
mlekiem.Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Otręby mieszamy w misce z
mąką,wlewamy rozczyn.Mieszamy aż powstanie kulaOdstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętościRozwałkowujemy na blachę.Rozsmarowujemy farsz i
starty ser.Czekamy kolejne 10 minut.wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika pieczemy ok 25 minut.