ßßß

Tradycyjny barszcz wigilijny przyrządzany jest na wywarzegrzybowym. Podstawą barszczu może być też kwas buraczany lub koncentrat soku buraczanego.Składniki barszczu tradycyjnego;2 kg buraków czerwonych2 marchewki1 mały seler1 cebula3-4 ząbki czosnkupieprz ziarnistypieprz czarny świeżo mielony4-5 ziaren ziela angielskiego2 liście laurowesól do smakucukier do smakusok z cytryny lub kwasek cytrynowy8 dag suszonych borowikówGrzyby płuczemy, zalewamy wodą, pozostawiamy do namoczenia na 1 godzinę.Po tym czasie gotujemy grzyby w tej samej wodzie około 30 minut.Wywar przecedzamy, grzyby zachowujemy do uszek.Włoszczyznę i 4 buraki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę lub paski,zalewamy 2 l wody. Dodajemy listki laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie.Gotujemy około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.Pozostałe buraki czyścimy i w skórkach gotujemy w oddzielnym garnkudo miękkości. Ugotowane buraki studzimy, obieramy i ścieramy natarce o grubych oczkach.Wcześniej ugotowany wywar z warzyw cedzimy na sicie. Do przecedzonegowywaru dodajemy wywar z grzybów. I tu należy uważać, gdyż nie wszyscylubią wyrazisty smak grzybów w barszczu. Najlepiej dodać go wedługwłasnego smaku, pozostawiając część , przecież zawsze możemy go dolać.Wkładamy starte buraki i wszystko dobrze mieszamy, podgrzewamy,nie doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, doprawiamy do smakusolą, cukrem, sokiem z cytryny, pieprzem, roztartym czosnkiem.Taki barszczyk można przyrządzić nawet dzień wcześniej, wtedy jest bardziejesencjonalny. Przed podaniem można go przecedzić i pamiętajmyżeby go nie gotować , a tylko dobrze podgrzać. W razie potrzeby uzupełnićilość barszczu przegotowaną gorącą wodą.Polecam również Barszcz wigilijny na zakwasie buraczanymUszka do barszczu;ugotowane grzyby z wywaru1 mała cebulałyżka masła lub oliwy1/2 łyżki bułki tartejpieprz mielonysólCiasto na uszka;20 dag mąki1 łyżka olejusól mniej niż 1/3 łyżeczki1 łyżka olejukilka łyżek gorącej wodyCebule kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy delikatnie na1 łyżce masła lub oleju. Ugotowane grzyby kroimy drobniutko lubmożemy je zmielić w maszynce na sitku z większymi oczkami.Posiekane grzyby i bułkę tartą dodajemy do cebulki i lekko podsmażamy.Przyprawiamy pieprzem i solą. Pozostawiamy do wystudzenia.Mąkę przesiewamy do miseczki mieszamy z solą, dodajemy kilkałyżek gorącej wody i 1 łyżkę oliwy. Zagniatamy ciasto i pozostawiamydo wystudzenia. Następnie wałkujemy na cienkie placki . Plackikroimy na kwadraty o boku 4 cm. Na każdym kwadracie układamyporcję farszu. Składamy ciasto po przekątnej i zlepiamy brzegi.Końce każdego trójkąta zwijamy na palcu i zlepiamy.Gotujemy 2 l lekko osolonej wody, Do wrzącej wody wkładamy uszka.Gdy wypłyną wyjmujemy łyżką cedzakową i pozostawiamy dowystudzenia.Gotowe uszka nakładamy po kilka sztuk na talerze lub w miseczkiZalewamy gorącym barszczem i podajemy.Podana ilość starczy na 8-10 porcji.Wszystkim życzę udanych rodzinnych spotkań i wspaniałychprezentów pod choinką.Smacznego.