ßßß
Składniki1,70 - 2 kg kaszy gryczanej .1,50 kg ugotowanych( skórek ze słoniny, płuca wieprzowe ,wątrobawieprzowa , skrawki mięsa wieprzowego przerośnięte tłuszczem,mięso z głowizny ).30 dag skwarek z podgardla .50 dag sparzonej krwi wieprzowej.Rosół z gotowanego mięsa około 2,5 do 3 l .Przyprawy1,5 dag pieprzu , może być mieszany pieprz czarny z pieprzemziołowym lub sam pieprz czarny mielony .1,5 łyżki soli .2 łyżki przyprawy typu Vegeta .1 dag majeranku .6-8 zmielonych ziaren ziela angielskiego .1 łyżka gałki muszkatałowej .4-5 ząbków czosnku zmiarzdżonych w wyciskarce do czosnku .Ugotowane do miękkości mięso i skórki mielimy przez maszynkę na sitku z otworami nr 5-8 mm .Mielimy także ugotowaną krew .Do gotującego się rosołu wsypujemy kaszę i gotujemy około 10 minut .Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem z przyprawami.Mieszać możemy wszystko ciepłe nie trzeba czekać aż po szczególneskładniki wystygną .Oczywiście ilość przypraw możemy zmieniać dowolnie i dostosowaćdo swojego smaku.Tak przygotowaną masą napełniamy osłonki naturalne bądź sztuczne.Do napełniania wykorzystujemy maszynkę do mielenia z końcówkądo kiełbas .Kaszankę parzymy około 15 minut w osolonej wodzie . Temperaturawody 85 - 75 stopni C . Sprawdzamy żeby woda nie wrzała , jeżelijest za gorąca to dolewamy zimnej wody .Po 15 minutach wyjmujemy kaszankę i wkładamy na około 10 minutdo zimnej wody . Następnie wyjmujemy i układamy na tacach docałkowitego wystudzenia .SMACZNEGO !!!!!!