Wykonanie
"Jeżeli jest głowa, to jedzenie się znajdzie."przysłowie kałmuckie
Składniki:2
filety z kurczaka1/2 opakowania suszonych
śliwek1/2 szklanki
kaszy kuskus2 łyżki
miodu1/2
pomidora2-3
rzodkiewki1/2
papryki1/2 szklanki gorącego
bulionu warzywnego1/2
cytrynyPrzyprawy (
bazylia,
zioła prowansalskie,
pieprz)
Oliwa z oliwekKuskus wsypujemy do miski i zalewamy gorącym
bulionem, ok. centymetr nad
kaszę, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.Dodajemy pokrojone warzywa,
przyprawy i
sok z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy widelcem.Filety myjemy, osuszamy, doprawiamy, kroimy w kostkę i smażymy.
Mięso przekładamy na durszlak, aby pozbyć się tłuszczu, który wytopił się podczas smażenia, następnie z powrotem przekładamy je na suchą, gorącą patelnię.Dodajemy pokrojone
śliwki oraz
miód. Smażymy kilka minut.
Mięso podajemy z
kaszą.Smacznego!