Wykonanie
Dziś propozycja w stu procentach dla wegetarian i dbających o linię. Pyszne kotleciki
ryżowe, na które przepis podpatrzyłam na tej stronie (klik) oraz surówka z
młodej kapusty inwencji własnej ;-). Zapraszam na pyszny obiadek.

SKŁADNIKI:2 woreczki
ryżu ( u mnie biały)1
marchewkaok. 1/2 szklanki passaty pomidorowej1 małe jajeczko (można pominąć)garść
oliwek ( u mnie czarne)łyżka
oliwy z oliweksól,
pieprz, ulubione
przyprawyRyż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ugotowany wyłożyć do miski. Lekko wystudzić. Dodać startą na grubych oczkach
marchewkę,
pomidory,
przyprawy i
oliwę. Wszystko wymieszać i lekko zblendować. Jeżeli masa będzie się ładnie lepić, to nie trzeba dodawać
jajka. Ja podzieliłam masę na 6 części i zwilżonymi dłońmi formowałam dość spore kotlety. Kotlety układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 175 stopni C ok.15 min. z jednej i 15 min. z drugiej strony.

*surówka1/2 główki
młodej kapusty1
marchewka1
jabłkokoperek*
vinegret7 łyżek
oliwy z oliwek2 łyżki
soku z cytryny1 łyżka
octu winnego1/2 łyżeczki
musztardy1/2 łyżeczki
miodusól,
pieprz, ulubione suszone
ziołaKapustę poszatkować w paseczki. Dodać starte na grubych oczkach
jabłko i
marchewkę oraz posiekany drobno
koperek. Wszystko wymieszać.Wszystkie składniki na sos wymieszać dokładnie w małym słoiczku (najlepiej potrząsając zamkniętym słoiczkiem). Gotowym sosem polać surówkę i dokładnie wymieszać.
