Wykonanie
Jest to bardzo fajne rozwiązanie zastępujące
chleb. Pasuje do grilla, na śniadanie, obiad, kolację. Można zjeść na słodko z
dżemem, albo na słono z
majonezem i
szynką, z
serem, zamiast
ziemniaków do
mięsa z sosem i wiele innych. Taki uniwersalny "zapychacz" ;)
Ilość składników na 8-10 porcji.Składniki:*1 szklanka/kubek
mąki pszennej*1/2 szklanki/kubka ciepłej
wody*1 łyżeczka
soliPrzygotowanie:
Mąkę i
sól mieszam razem w misce, dolewam
wody.Ciasto wyrabiam rękami, aż będzie sprężyste. Dzielę je na kulki i każdą rozwałkowuję na cienki placek. Im cieńszy będzie, tym lepiej.Tak przygotowany placek kładę na rozgrzanej, suchej patelni teflonowej i "smażę", aż
zrobi się twardy i lekko zarumieni się od
spodu. Następnie odwraca podpłomyk i "smażę" go do momentu, aż zacznie się lekko nadmuchiwać.Podaję ciepłe same lub z dowolnym nadzieniem, pasują do niego te same składniki co do
zwykłego chleba.Smacznego!