Wykonanie
Składniki fazy 0 :60 g zakwasu żytniego prosto z lodówki150 g
mąki pszennej pełnoziarnistej150 g
wodySkładniki mieszamy, przykrywamy i pozostawiamy na 22 - 24 godz.
Składniki fazy 1100 g zakwasu fazy 0 ( resztę pozostawiamy w lodówce )150 g
mąki pełnoziarnistej150 g
wodyMieszamy i przykrywamy, pozostawimy na 12-16 godz.Zaczyn :200 g zakwasu z fazy 1, resztę dokładamy do zakwasu lodówkowego ( będziemy
mieć na późniejsze ciasto )150 g
mąki pełnoziarnistej150 g
wodyMieszamy, przykrywamy i pozostawiamy tym razem na 5-6 godz, ciasto nie może opaść.Ciasto właściwe :500 g zaczynu300 g
mąki kukurydzianej z
wodą (wcześniej 100 g
mąki kukurydzianej zalewamy 200 g gorącej
wody i mieszamy, pozostawiamy przykryte na kilka godzin )125
wody440 g
mąki białej pszennej typ 650
sólCiasto zarabiamy i zagniatamy przez 3-5 min. Najlepiej nakładać ciasto ciągnąc go od
spodu miski na wierzch. Czynność tę wykonywać do chwili aż stanie się elastyczne i zacznie odchodzić od ręki.Pozostawiamy ciasto na 3 godz.Po każdej godzinie wyjmujemy ciasto na blat, rozklepujemy i składamy 4
razy. Podsypywać
mąką kukurydzianą.Za trzecim razem formujemy bochenek i wykładamy do koszyczka wyłożonego cienkim materiałem z bawełny i wysypanym
mąką lub
kaszką kukurydzianą.
Chleb rośnie około 3 godz.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp.230-240 stop.C przez 40 - 50 min.Po 15 min. zmniejszamy do 210 - 220 stopni C.
Przepis od Danusi