Wykonanie
Tarta to doskonałe danie do podania zarówno na ciepło jak i na zimno :)Dziś pomysł na jedno z moich ulubionych połączeń
brokuły i
kurczak :)Kruchy spód z
mąki żytniej z
czosnkiem i sos
śmietanowo-
serowy :)Dla mnie połączenie idealne :)Niestety mój wysłużony piekarnik na stancji czasem robi mi
dziwne numery i bardzo szybko spala górę dlatego
boczki trochę zbyt spieczone :/
Spód:1,5 szklanki
mąki żytniej0,5 szklanki
mąki pszennej200 ml
jogurtu naturalnego2 łyżki
oliwy z oliwek1
jajko1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
proszku do pieczeniaczosnek suszony
Mąkę przesiać przez sitko, dodać
jogurt,
oliwę jajko i pozostałe składniki i zagnieść ciasto- powinno swobodnie odchodzić od ręki. Ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim nasmarowaną blaszkę do tarty. Widelcem zrobić dziurki. Podpiec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni.
Farszmały
brokuł1
pierś z kurczakaduża
cebula200g
śmietany30g
żółtego serasól,
pieprz,
koperek suszony,
oregano,
bazyliaBrokuła umyć i pokroić na małe różyczki.W garnku zagotować
wodę z dodatkiem
kostki rosołowej, na wrzątek wrzucić
brokuły na dosłownie chwilę po czym wyjąć na sitko i spłukać zimną
woda żeby nie straciły koloru.
Kurczaka pokroić w kostkę. Z
oliwy przyprawy do gyrosa,
chili i
pieprzu ziołowego zrobić marynatę- można odstawić na noc do lodówki. Usmażyć na złoty kolor razem z pokrojoną w piórka
cebulą.Do miski wlać
śmietanę,
ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Ser wymieszać ze
śmietaną i doprawić
solą,
pieprzem,
koperkiem,
oregano i
bazylią.
Na podpieczony spód nałożyć trochę sosu na to równomiernie rozłożyć
brokuła,
kurczaka i
cebulę.Całość polać sosem.
Piec ok. 20-25 min. w temperaturze 180 stopni.