Wykonanie
Ostatnio na moim
stole często pojawiają się różnego rodzaju tarty- na słodko i na słono jako przekąska i jako obiad, sprawdzają się w każdej sytuacji
Spód:pół szklanki
mąki pszennejpół szklanki
mąki żytniej200 ml
jogurtu naturalnego2 łyżki
oliwy z oliwek1
jajko1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżka
majerankuMąkę przesiać przez sitko, dodać
jogurt,
oliwę jajko i pozostałe składniki i zagnieść ciasto- powinno swobodnie odchodzić od ręki. Ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim nasmarowaną blaszkę do tarty. Widelcem zrobić dziurki. Podpiec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni.
Farsz
cukinia2
marchewkiduża
cebula1/4 opakowania
warzyw mrożonychjajko3 łyżki
jogurtu naturalnegosól,
pieprz, inne ulubione
przyprawy(
bazylia,
oregano,
chili,
tymianek)
Cukinie obrać i pokroić w kostkę, podobnie
marchewkę i
cebulę i podsmażyć na
oliwie, dodać
warzywa mrożone, smażyć aż będą miękkie. Warzywa przełożyć do miski dodać
jajko j
jogurt i wymieszać przyprawiając wedle uznania.Na upieczony spód wykładamy masę . Gotową tartę pieczemy ok. ok. 25-30 min w temperaturze 180 stopni. Można podać z dodatkiem sosu np.
czosnkowego