ßßß Cookit - przepis na Bardzo cebulowa tarta

Bardzo cebulowa tarta

nazwa

Wykonanie

Wykorzystując resztki z lodówki przed wyjazdem na majówkę powstała dziś szybka i prosta
Spód:
pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki mąki żytniej
200 ml jogurtu naturalnego
2 łyżki oliwy z oliwek
1 jajko
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka majeranku
Farsz:
3 duże cebule
serek topiony ze szczypiorkiem
Mąkę przesiać przez sitko, dodać jogurt, oliwę jajko i pozostałe składniki i zagnieść ciasto- powinno swobodnie odchodzić od ręki. Ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim nasmarowaną blaszkę do tarty. Widelcem zrobić dziurki. Podpiec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni.
Cebulę umyć i pokroić w talarki i podsmażyć na oliwie z oliwek.
Upieczony spód do tarty odstawiamy do wystygnięcia. Następnie smarujemy serkiem topionym i wykładamy podsmażoną cebulę. Doprawiamy- bazylią, oregano, czosnkiem i innymi ulubionymi przyprawami.
Gotową tartę pieczemy jeszcze ok. 25-30 min w temperaturze 180 stopni
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/04/bardzo-cebulowa-tarta.html