Wykorzystując resztki z lodówki przed wyjazdem na majówkę powstała dziś szybka i prostaSpód:pół szklanki mąki pszennejpół szklanki mąki żytniej200 ml jogurtu naturalnego2 łyżki oliwy z oliwek1 jajko1 łyżeczka soli1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżka majerankuFarsz:3 duże cebuleserek topiony ze szczypiorkiemMąkę przesiać przez sitko, dodać jogurt, oliwęjajko i pozostałe składniki i zagnieść ciasto- powinno swobodnie odchodzić od ręki. Ciasto rozwałkować dość cienko i wyłożyć nim nasmarowaną blaszkę do tarty. Widelcem zrobić dziurki. Podpiec ok. 20 min w temperaturze 180 stopni.Cebulę umyć i pokroić w talarki i podsmażyć na oliwie z oliwek.Upieczony spód do tarty odstawiamy do wystygnięcia. Następnie smarujemy serkiem topionym i wykładamy podsmażoną cebulę. Doprawiamy- bazylią, oregano, czosnkiem i innymi ulubionymi przyprawami.Gotową tartę pieczemy jeszcze ok. 25-30 min w temperaturze 180 stopni