ßßß Cookit - przepis na Pasztet z selera

Pasztet z selera

nazwa

Wykonanie

W ofercie pewnego sklepu ze zdrową żywnościa wpadła mi w oko nazwa Pasztet z selera. Zapadła mi w pamięć, jak usłyszana rankiem melodia i chodziła ze mną kilka dni. Zakupiłam na targu dwa duże selery i wreszcie zrobiłam. Połączyłam składniki, jak podpowiadała mi wyobraźnia. Wyszedł pyszny "pasztet" Zastanawiam sie tylko, czy aby nazwa pasztet nie jest zarezerwowana wyłącznie dla dania mięsnego. Mamy w kuchni plastikowe deski i szklanki, pijamy mleko roślinne, raczymy sie serem tofu i piwem bezalkoholowym, pozwólmy sobie więc na jarski pasztet. Erzac, ale pyszny.
Na pierwszym zdjęciu jest pasztet ze wszystkimi składnikami z przepisu. Na pozostałych dwóch jest pasztet bez grzybów i nasion chia, upieczony w wersji lekkostrawnej, dla mojej mamy.
Mam nadzieję, że udało mi się stworzyć coś o niskim indeksie glikemicznym.
750g selera, obranego
szklanka wywaru z grzybów suszonych
szklanka ugotowanej soczewicy żółtej
1 duża cebula
3 jajka
3-4 łyżki ugotowanych, posiekanych grzybów suszonych
3 łyżki otębów owsianych
2 łyżki nasion chia
1 łyżka majeranku
1 duży ząbek czosnku
sól, pieprz do smaku
Seler zetrzeć na tarce jarzynowej. Cebulę pokroić w kostkę. Do warzyw dodać wywar z grzybów i udusić je z majerankiem do miekkości . Masę przestudzić i dodać do niej resztę składników. Dokładnie wymieszac i doprawić.
Dwie małe keksówki należy dobrze posmarować masłem i posypać otrębami lub wyłożyc papierem do pieczenia. Umieścic w nich masę. Wstawić do piekarnika i piec przez 45-50 minut w temperaturze 180 stopni.
Źródło:http://zapachchleba.blogspot.com/2014/05/pasztet-z-selera.html