ßßß Cookit - przepis na Gulasz z wołowiny / beef stew

Gulasz z wołowiny / beef stew

nazwa

Wykonanie

Placki ziemniaczane z gulaszem, to było przez wiele lat moje "numer 1" na liście ulubionych potraw. Aktualnie nie potrafię tak jednoznacznie szafować "numerami", ale nadal uwielbiam ten smak. Smak gulaszu to przede wszystkim zioła, które nadają mu charakter i podkręcają smak mięsa. Nie będę rozpisywać się, każdy robi gulasz w trochę inny sposób, ale rzadko jadłam nieudany gulasz - może jestem szczęściarą :)
Składniki:
1,2 kg wołowiny
cebula - 1 duża
czosnek - 2 ząbki
przecier pomidorowy - 1 łyżka
papryka czerwona - 1 sztuka
zioła do wołowiny: majeranek, rozmaryn, tymianek, papryka ostra i słodka, pieprz, sól
zielona pietruszka - połowa wiązki
wino czerwone wytrawne - 2/3 lampki wina
olej do smażenia
3 łyżki kwaśnej śmietany
Sposób przygotowania:
mięso minimum dzień wcześniej kroimy na małe kawałki, dodajemy kilka łyżek oleju i zioła do marynaty z wyj. soli na rozgrzanym oleju na patelnię dajemy pokrojoną wołowinę, smażymy na maksymalnym ogniu do momentu, kiedy wyparuje woda, która wypływa z mięsa
po wyparowaniu wody i podsmażeniu mięsa, dodajemy pokrojoną cebulę, smażymy ją na złoty kolor, dodajemy pokrojoną paprykę i czosnek, smażymy chwilę
dolewamy wino, chwilę dusimy mięso z winem
po odparowaniu alkoholu, dolewamy wodę, przecier pomidorowy i dusimy dalej do miękkości mięso
łączny czas smażenia i duszenia mięsa, to 2 godziny ( ja lubię, jak mięso lekko rozpada się i sos jest średnio gęsty) pod koniec duszenia mięsa dodajemy śmietankę, zieloną pietruszkę, mieszamy, podajemy
Smacznego :)
Źródło:http://tapasdecolores.blogspot.com/2013/03/gulasz-z-woowiny-beef-stew.html