Wykonanie
Placki ziemniaczane z gulaszem, to było przez wiele lat moje "numer 1" na liście ulubionych potraw. Aktualnie nie potrafię tak jednoznacznie szafować "numerami", ale nadal uwielbiam ten smak. Smak gulaszu to przede wszystkim
zioła, które nadają mu charakter i podkręcają smak
mięsa. Nie
będę rozpisywać się, każdy robi gulasz w trochę inny sposób, ale rzadko
jadłam nieudany gulasz - może jestem szczęściarą :)Składniki:1,2 kg
wołowinycebula - 1 duża
czosnek - 2 ząbki
przecier pomidorowy - 1 łyżka
papryka czerwona - 1 sztuka
zioła do
wołowiny:
majeranek,
rozmaryn,
tymianek,
papryka ostra i słodka,
pieprz,
sólzielona
pietruszka - połowa wiązki
wino czerwone wytrawne - 2/3 lampki
winaolej do smażenia3 łyżki kwaśnej
śmietanySposób przygotowania:
mięso minimum dzień wcześniej kroimy na małe kawałki, dodajemy kilka łyżek
oleju i
zioła do marynaty z wyj.
soli na rozgrzanym
oleju na patelnię dajemy pokrojoną
wołowinę, smażymy na maksymalnym ogniu do momentu, kiedy wyparuje
woda, która wypływa z
mięsapo wyparowaniu
wody i podsmażeniu
mięsa, dodajemy pokrojoną
cebulę, smażymy ją na złoty kolor, dodajemy pokrojoną
paprykę i
czosnek, smażymy chwilędolewamy
wino, chwilę dusimy
mięso z
winempo odparowaniu
alkoholu, dolewamy
wodę,
przecier pomidorowy i dusimy dalej do miękkości
mięsołączny czas smażenia i duszenia
mięsa, to 2 godziny ( ja lubię, jak
mięso lekko rozpada się i
sos jest średnio gęsty) pod koniec duszenia
mięsa dodajemy
śmietankę, zieloną
pietruszkę, mieszamy, podajemySmacznego :)