ßßß Cookit - przepis na Zrazy na dziko

Zrazy na dziko

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 4
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
wołowina 600 gramów
papryka żółta 0,5 sztuk
papryka czerwona 0,5 sztuk
cebula 1 sztuk
pieczrki 5 sztuk
sok z cytryny według uznania
mąka 3 łyżek stołowych
olej 2 łyżek stołowych
wino czerwone wytrawne 50 mililitrów
bulion wołowy 1 szklanek
czosnek 2 ząbki
koncentrat pomidorowy 1 łyżek stołowych
śmietana 3 łyżek stołowych
tymianek według uznania
rozmaryn według uznania
papryka mielona słodka i ostra według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Mięso pokroić na 4 plastry, rozbić , oprószyć solą i pieprzem. Oczyszczoną paprykę pokroić w paski. Oczyszczoną cebulę pokroić w piórka. Oczyszczone pieczarki pokroić na plasterki i skropić sokiem z cytryny.
Na plastrach mięsa ułożyć pokrojone składniki. zwinąć zrazy, obwiązać nicią, obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju. Przełożyć do rondla, wlać wino oraz bulion. Dodać rozdrobniony czosnek, koncentrat pomidorowy i po sporej szczypce ziół oraz słodką i ostrą mieloną paprykę. dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 45 minut, aż będą miękkie. Pod koniec do sosu dodać śmietanę. podawać z makaronem lub kładzionymi kluseczkami.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Kuchnia Polska
Potrawy z Mięsa
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5274/Zrazy-na-dziko