ßßß Cookit - przepis na Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami

Gulasz wołowy z papryką i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

"Jaki pierwszy wrzesień, taka cała jesień" - jak mówi staropolskie przysłowie. Ponoć dzisiejszy dzień jest zapowiedzią pogody na całą jesień. Może warto dziś trochę poobserwować i potem zweryfikować, czy przysłowie się sprawdziło :)
Dziś zapraszam Was na taki jesienny obiadek - gulasz :)
Składniki:
500 g mięsa wołowego na gulasz
1 czerwona papryka
100 g pieczarek
1 cebula
1 liść laurowy
kilka ziarenek ziela angielskiego
sól, pieprz
woda
olej
świeży tymianek
świeży rozmaryn
1 łyżka mąki + 1 łyżka śmietany + odrobina zimnej wody
Sposób przygotowania:
1. Mięso gulaszowe opłukać, osuszyć. Na patelni rozgrzać olej, nałożyć mięso i obsmażyć ze wszystkich stron.
2. W rondelku na niewielkiej ilości oleju zrumienić posiekaną cebulę. Mięso przełożyć do cebuli, zalać wodą w takiej ilości, by zakrywała mięso, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować do miękkości. W razie potrzeby wodę należy uzupełnić.
3. W połowie gotowania do mięsa dodać pokrojoną w kostkę paprykę i w plasterki pieczarki.
4. Kiedy mięso będzie miękkie, w miseczce dokładnie wymieszać mąkę ze śmietaną i zimną wodą. Wlać do sosu i wymieszać. Doprawić solą, pieprzem do smaku. Na koniec dodać kilka igiełek rozmarynu i troszkę posiekanego tymianku. Wymieszać.
5. Gulasz podałam do ziemniaków i duszonej kapusty z koperkiem .
Smacznego!!!
Źródło:http://kuchnia-domowa-ani.blogspot.com/2013/09/gulasz-woowy-z-papryka-i-pieczarkami.html