ßßß Cookit - przepis na Szarpana wołowina

Szarpana wołowina

nazwa

Wykonanie

Składniki:
pół kg dobrej jakości wołowiny
1 posiekana cebula
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
100 g pomidorów z puszki
1 łyżeczka cukru
200 ml wody
50 ml octu jabłkowego
łyżeczka suszonego tymianku
pół łyżeczki suszonego rozmarynu
pół łyżeczki ostrej papryki
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso umyłam, osuszyłam i oczyściłam. Pokroiłam na 5 mniejszych kawałków. Obsmażyłam na patelni na złotobrązowy kolor z obu stron i odłożyłam mięso na bok.
Na tej samej patelni zeszkliłam cebulę, a potem dodałam czosnek i cukier. Kiedy cukier zaczął się karmelizować dodałam pomidory, ocet, wodę, paprykę, tymianek i rozmaryn.
Na utworzonym sosie ułożyłam kawałki mięsa. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 2,5 godziny, co jakiś czas - w razie potrzeby - dodając wodę.
Po tym czasie dodałam sól i pieprz i przemieszałam mięso i sos na patelni.
Odstawiłam do wystudzenia.
Gdy mięso ostygło dzieliłam każdy kawałek na włókna.
Wołowinę podałam w kanapce (wraz z żółtym serem, kiełkami brokuła i sałatą), polewając je delikatnie sosem z patelni.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2015/10/szarpana-woowina.html