Wykonanie
Składniki:pół kg dobrej jakości
wołowiny1 posiekana
cebula3 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę100 g
pomidorów z puszki1 łyżeczka
cukru200 ml
wody50 ml
octu jabłkowegołyżeczka suszonego
tymiankupół łyżeczki suszonego
rozmarynupół łyżeczki
ostrej paprykipół łyżeczki
soliszczypta
pieprzuolej do smażeniaPrzygotowanie:
Mięso umyłam, osuszyłam i oczyściłam. Pokroiłam na 5 mniejszych kawałków. Obsmażyłam na patelni na złotobrązowy kolor z obu stron i odłożyłam
mięso na bok.Na tej samej patelni zeszkliłam
cebulę, a
potem dodałam
czosnek i
cukier. Kiedy
cukier zaczął się karmelizować dodałam
pomidory,
ocet,
wodę,
paprykę,
tymianek i
rozmaryn.Na utworzonym sosie ułożyłam kawałki
mięsa. Dusiłam pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 2,5 godziny, co jakiś czas - w razie potrzeby - dodając
wodę.Po tym czasie dodałam
sól i
pieprz i przemieszałam
mięso i sos na patelni.Odstawiłam do wystudzenia.Gdy
mięso ostygło dzieliłam każdy kawałek na włókna.
Wołowinę podałam w kanapce (wraz z
żółtym serem,
kiełkami brokuła i
sałatą), polewając je delikatnie sosem z patelni.