ßßß Cookit - przepis na Paprykowy sos słodko-kwaśny do słoików

Paprykowy sos słodko-kwaśny do słoików

nazwa

Wykonanie

Miks sezonowych warzyw w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Idealne na szybki obiad. Wystarczy dodać podsmażonego kurczaka i makaron i pyszny obiad gotowy.
Składniki:
(na 3 duże słoiki)
8-10 średnich pomidorów
biała cebula
czerwona cebula
średnia cukinia
po 2 papryki żółte, czerwone i zielone
1/2 główki czosnku
2 kolby kukurydzy
1/2 szklanki oleju
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu
sól, pieprz, ostra papryka, cukier
mleko
Przygotowanie:
Kukurydzę ugotować we wrzątku z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru i szklanki mleka (bez soli) przez 15 minut.
Cebule poszatkować w pół piórka, czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na odrobinie oleju. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli. Pokroić w kostkę cukinie i papryki. Dodać do warzyw i podsmażać aż będą miękkie. Na koniec gotowania dodać kukurydzę z dwóch kolb.
W osobnym garnku zagotować olej, ocet i wodę. Dolać do warzyw. Dodać około 3-4 łyżeczek cukru oraz przyprawy do smaku. Zagotować. Gorące wlać do wyparzonych słoików. Zakręcić, pozostawić do ostygnięcia do góry dnem.
Źródło:http://pyrynagaz.blogspot.com/2014/08/paprykowy-sos-sodko-kwasny-do-soikow.html