Dziś zapraszam na żelazny punkt w mojej spiżarce.Mix sezonowych warzyw w pysznym sosie słodko-kwaśnym. Idealne na szybki obiad. Wystarczy dodać podsmażonego kurczaka i makaron i pyszny obiad gotowy.Składniki:(na 4 słoiki 1l)10 średnich pomidorówbiała cebulaczerwona cebula2 średnie cukiniepo 2 papryki żółte, czerwone i zielone2 ząbki czosnku2 kolby kukurydzy opcjonalnie puszka kukurydzy1/3 szklanki oleju1/3 szklanki wody1/3 szklanki octusól, pieprz, ostra papryka, cukiermleko do gotowania kukurydzyWykonanieKukurydzę ugotować we wrzątku z dodatkiem dwóch łyżeczek cukru i szklanki mleka (bez soli) przez 15 minut.Cebule i czosnek posiekać w drobną kostkę i zeszklić na odrobinie oleju.Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Dodać do cebuli.Pokroić w kostkę cukinie i papryki. Dodać do warzyw i podsmażać aż będą miękkie. Na koniec gotowania dodać kukurydzę z dwóch kolb.W osobnym garnku zagotować olej, ocet i wodę. Dolać do warzyw. Dodać około 3-4 łyżeczek cukru oraz przyprawy do smaku. Zagotować. Gorące wlać do wyparzonych słoików. Zakręcić, pozostawić do ostygnięcia do góry dnem.